Hlavní obsah

Proklel někdo Ovečkina? bojí se v Rusku. Měl by hrát Putinovu noční ligu, radí novinář

Zatímco třeba vyhlášení kanonýři Connor McDavid (4+1) a Sidney Crosby (2+4) zažívají vydařený vstup do nového ročníku NHL, aspirant na nejlepšího snajpra v historii celé soutěže Alexandr Ovečkin má po třech zápasech v kolonce gólů nulu. A už i v ruském tisku se začínají podivovat, proč elitní útočník na první trefu stále čeká.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Ruský útočník Alexandr Ovečkin zatím v této sezoně čeká na gól.

Článek

Do sezony 2022/23 šel se 780 góly na kontě, což mu momentálně zaručuje třetí příčku v historickém pořadí. Na druhého Gordieho Howea ztrácí už jen jednadvacet tref a k překonání dosud nedostižného Waynea Gretzkého potřebuje ještě 115 zásahů.

„Wayne Gretzky mi pořád volá a říká: ´Alex mě určitě překoná. Chci být u toho až se to stane. Pokud se mu to povede, budu první, kdo mu podá roku´," prozradil před sezonou majitel Capitals Ted Leonsis.

Jenže v úvodních třech zápasech „Ovie" mlčí. Něco takového se mu stalo teprve podruhé v kariéře. Nutno ovšem dodat, že když to zažil poprvé v sezoně 2012/13, zakončil ročník jako nejlepší střelec a držitel Hartovy trofeje.

„Proklel někdo Ovečkina?" převzal například ruský státem kontrolovaný kanál Ria Novosti do titulku otázku, která podle něj koluje mezi zámořskými fanoušky.

Ovečkinovo jméno se v posledních měsících neskloňuje jen v souvislosti se střeleckým umění na ledě, ale také kvůli jeho kamarádství s prezidentem Vladimirem Putinem, kterého se nechtěl zřeknout ani poté, co ruský vůdce rozjel brutální vraždění na Ukrajině.

Není třeba dodávat, že těm, kterým je Ovečkinova role Putinova propagandisty proti srsti, dělá jeho dočasný gólový půst škodolibou radost. Tu možná ještě násobí fakt, že Ovečkin už se v duelu s Montrealem z gólu radoval, nicméně po trenérské výzvě soupeře byl zrušen, protože v ofsajdu byl jeho spoluhráč Alexej Protas z Běloruska, tedy jedné z mála spojeneckých zemí Ruska při zvěrstvech páchaných na Ukrajině.

„Ovečkin s nulou vstřelených gólů by měl skončit v NHL, vrátit se do Ruska a hrát Putinovu noční ligu. Měl by jistotu, že na dlouhá léta dopředu bude druhým nejlepším střelcem," rýpl si na svém twitterovém účtu v USA usazený ruský novinář Slava Malamud.

Narážel na známé hokejové zápasy, v nichž se Putin obklopuje bývalými i současnými ruskými hokejovými velikány, kteří ho nechávají dominovat v individuálních statistikách.

Nejlepší střelci v historii NHL
1. Wayne Gretzky (Edmonton, Los Angeles, St. Louis, NY Rangers) 1487 zápasů/894 branek
2. Gordie Howe (Detroit, Hartford) 1767/801
3. Alexandr Ovečkin (Washington) 1274/780
4. Jaromír Jágr (Pittsburgh, Washington, NY Rangers, Philadelphia, Dallas, Boston, New Jersey, Florida, Calgary) 1733/766

Reklama