Hlavní obsah

Protočí se vám panenky. Gretzkého dres z posledního zápasu kariéry se prodal za horentní sumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně hluboko do kapsy musel sáhnout jeden hokejový nadšenec, který si usmyslel, že si v aukci vydraží originální podepsaný dres Waynea Gretzkého, v němž 18. dubna 1999 odehrál za NY Rangers svůj poslední zápas v NHL. Dres kanadské legendy a nejproduktivnějšího hráče v dějinách NHL, jenž v daném duelu zaznamenal svůj poslední 2857. kanadský bod v soutěži, se prodal za 715 120 dolarů (zhruba 15,8 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Wayne Gretzky v dresu NY Rangers po svém posledním zápase hokejové kariéry v dubnu 1999.

Článek

Podle ESPN jde o rekordní prodejní cenu amerického hokejového dresu. Překonána tak byla dražba dresu kapitána Spojených států Mikea Eruzioneho ze „Zázraku na ledě", jak se přezdívá senzačnímu zlatu mladých amerických hokejistů na ZOH 1980 v Lake Placid. Před deseti lety byl Eruzioneho dres vydražen za 657 250 dolarů (14,5 milionu korun)

Rekord v aukci hokejových dresů však nyní přesto pokořen nebyl, Gretzkého derniéra kariéry v Rangers se zařadila „až" na třetí místo.

Na první místě je jiný Gretzkého dres; ten, který oblékal ve svém posledním utkání za Edmonton Oilers, s nímž v roce 1988 získal čtvrtý a poslední Stanley Cup. Loni v červnu se prodal za 1,452 milionu dolarů (32 milionů korun).

Druhá příčka patří Kanaďanu Paulu Hendersonovi a jeho dresu ze Série století v roce 1972 proti Sovětskému svazu, kterou rozhodl vítězným gólem. Dres byl v roce 2010 vydražen za 1,275 milionu dolarů (přes 28 milionů korun).

Reklama