Hlavní obsah

Rána pro hvězdného gólmana! Má potíže se srdcem, vynechá celou sezonu

Washington

Změnil dres, ale hned tak ho v soutěžním zápase neobleče. Hvězdný hokejový brankář Henrik Lundqvist má neupřesněné potíže se srdcem a vynechá celou příští sezonu v NHL, jejíž podoba zatím ještě není úplně jasná. Kariéru osmatřicetiletý Švéd nekončí. Zatím. Ale zřejmě je vážně ohrožena.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Brankář Henrik Lundqvist v dresu New York Rangers.

Článek

Lundqvist, dosavadní ikona Rangers, měl po patnácti letech v New Yorku chytat za Washington a právě jeho web a sociální sítě přinášejí informace o zdravotním stavu gólmana.

„Po spoustě diskusí s lékaři po celé zemi a poté, co jsem tento týden dostal poslední výsledky, se bohužel tuto sezonu nebudu moci připojit k týmu," oznámil trable Lundqvist na videu na sociálních sítích.

V minulých týdnech se podrobil různým testům srdce, výsledek jej zjevně nepotěšil. „Stále je pro mě těžké to všechno přijmout a je to svým způsobem šok, abych byl upřímný," řekl vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL za rok 2012.

Rozhodně nehodlá v současném stavu riskovat účastí na ledě. "Příští měsíce strávím tím, že se budu snažit zjistit, co by bylo nejlepší udělat dál," naznačil nejasnou perspektivu.

Washington je k jeho rozhodnutí smířlivý. "Zdraví našich hráčů je pro nás to nejdůležitější, takže podporujeme Henrikovo rozhodnutí," uvedli Capitals.

Lundqvist v týmu z amerického hlavního města nahradil Bradena Holtbyho, jenž zamířil do Vancouveru a měl vytvořit dvojici s mladým Rusem Iljou Samsonovem.

S Washingtonem podepsal v říjnu roční smlouvu na 1,5 milionu dolarů, poté co bylo zjevné, že Rangers budou spoléhat na výrazně mladší gólmany Alexandara Georgijeva a Igora Šesťorkina. V Capitals se chtěl mistr světa z roku 2017 a olympijský vítěz z roku 2006 pokusit získat Stanley Cup, jenž mu jako poslední ve sbírce velkých hokejových úspěchů chybí.

V NHL působil Lundqvist dosud pouze v Rangers, v jejichž dresu odchytal 887 zápasů základní části a dalších 130 v play off. V roce 2014 dovedl newyorský klub do finále Stanley Cupu, v němž ale Rangers nestačili na Los Angeles Kings.

V historických statistikách NHL patří Lundqvistovi šesté místo v počtu výher (459), před ním jsou jen kanadští brankáři. Do elitní desítky se řadí i v počtu zákroků, kde je sedmý (23 509).

Reklama

Související témata: