Hlavní obsah

Řekni, kde ty góly jsou? I Čech ze čtvrtého útoku Toronta má víc tref než Matthews

Ve statistikách je na průměru bod za zápas. Od nejlepšího střelce minulé sezony NHL Austona Matthewse se ale čekaly a čekají hlavně góly. A v nich to není žádná sláva. Po šesti startech má americký útočník Toronta na kontě jen jeden.

Foto: Alex Lupul, ČTK/AP

Centr Toronta Maple Leafs Auston Matthews.

Článek

David Kämpf ze čtvrté lajny Maple Leafs, který v průměru tráví na ledě o osm minut méně než Matthews (21:43), už se trefil dvakrát. A pokaždé v důležitý moment.

"Má na to talent," přikývl kouč Toronta Sheldon Keefe. "Nevím, jestli za nás vůbec dal nějaký gól, který nebyl důležitý. Najde si způsob, jak se prosadit v klíčových chvílích. A to je pěkná vlastnost."

Kämpf 17 sekund před vypršením první třetiny dával gól Ottavě na 1:1. Konečný výsledek? 3:2 pro Toronto. V noci na neděli pak ve Winnipegu (4:1) dokonce zaznamenal trefu, která se počítala jako vítězná.

"Naprosto spolehlivý hráč," charakterizuje trenér Keefe Kämpfa, který zbyl z loňské české trojky v Torontu jako jediný. Gólman Petr Mrázek je v Chicagu, Ondřej Kaše v Carolině.

S ofenzivní produkcí to ale Torontu v říjnu drhne. S průměrem 3 branky na zápas patří Maple Leafs do podprůměru NHL.

A Keefe už si postěžoval, že nejlepší hráči nehrají podle jeho plánů. Souboj s Jets by ale mohl být signálem k obratu. Dva góly v něm dal kapitán John Tavares a také Matthews si našel způsob, jak přispět. Zaznamenal tři asistence.

Foto: James Carey Lauder, Reuters

Hokejista Toronta Maple Leafs Auston Matthews při rozbruslení před zápasem NHL.

"Chceme přece vyhrávat různými způsoby, je to tak? Nebude to každý večer dokonalé, plynulé a krásné. Přijdou i ošklivé zápasy a my se jimi musíme prokousat," pravil moudře Matthews, který ve své sedmé sezoně překonal kariérní hranici dvou set asistencí (203). Gólů má 260, ale od začátku sezony střílí s mizernou úspěšností 3,6 procenta. Skóroval jen jednou ze 28 pokusů mířících na branku.

To v minulé šedesátigólové sezoně trestal v 17,2 procentech případů. I když před rokem měl na kontě po šesti zápasech taky jen jeden gól. Ale to byl po operaci zápěstí.

"Na tréninku se snažím pracovat na nějakých věcech, nakonec je to ovšem vždycky věc instinktu," řekl Matthews.

Třeba už v noci na úterý ve Vegas zase všem ukáže, jak vypadá střelec. Loni se ve svém sedmém startu v sezoně trefil dvakrát, a bylo to právě do sítě Golden Knights.

Reklama

Související témata: