Hlavní obsah

Senzační jubileum. Nehrál profesionálně hokej, přesto brzy oslaví 10 let na střídačce klubu NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělé trenérské kariéře nemusí předcházet profesionální kariéra hokejisty. Chcete důkaz? Podívejte se střídačku Tampy Bay. Tam se chystá současný kouč Jon Cooper v březnu oslavit už 10leté výročí od nástupu do funkce. „Může se to povést a pak může také nastat pravý opak. Je plno příkladů, třeba Wayne Gretzky, to byl nejlepší hráč historie a co jsem slyšel, co měl v tom Phoenixu... Hráči na něj koukali a absolutně nechápali, protože on měl prostorové a herní vnímání úplně jiné a geniální a někteří hráči mu asi nerozumělI,“ říká k tématu Josef Jandač v pořadu Příklep na Sport.cz.

Kdo jsou nejúspěšnější hokejoví trenéři, kteří sami nehráli profesionální hokej? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Cooper se svého času více věnoval lakrosu a hokej hrál spíše rekreačně. Během studií práv však začal trénovat středoškolský tým. Momentálně 55letý rodák z Britské Kolumbie se po škole živil jako obhájce, ale mezitím se posouval i v hokejovém žebříčku do čím dál lepších soutěží, až si jej v roce 2013 vytáhla Tampa ze svého farmářského celku Syracuse Crunch. Pod Cooperovým vedením se týmu podařilo dvakrát získat Stanley Cup v letech 2020 a 2021.

Dalšími trenéry, kteří působí v NHL, aniž by sami hráli profesionální hokej, jsou Andre Tourigny v Arizoně, Paul Maurice na Floridě, John Hynes v Nashvillu, Dave Hakstol v Seattlu a také Cooperův dřívější asistent z Tampy Derek Lalonde, jenž aktuálně vede Detroit.

Téměř dvoumetrový útočník udivuje NHL technickými finesami i produktivitou. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Mezi českými trenéry, kteří se sami jako hráči příliš neproslavili, patří například Josef Jandač. Bývalý kouč české reprezentace, Sparty, Lva Praha či Magnitogorsku se tak k tématu vyjadřuje v pořadu Příklep. „Trenér, který nikdy nic nehrál, jméno vybudované nemá, ale musí si ho vybudovat trénováním a dlouhodobou prací. Pro toho kouče je vše daleko těžší," přiznává.

Josef Jandač vzpomíná v pořadu Příklep na Filipa Pešána, kterého vedl jako hráče. Následně mu nepřímo pomohl i v roli kouče.Video: Sport.cz

O svém prvním trenérském angažmá vypráví jako o souhře okolností. „Já jsem to ani neplánoval, prostě se ty věci staly. Tenkrát jsem byl dlouhodobě zraněný a manažer Drda a Jirka Besser mě oslovili v Berouně. Byl jsem hráč Berouna, měl jsem utržený břišní sval, tak jsem nehrál celý podzim," prozrazuje, že na počátku trenérské kariéry byly zdravotní problémy.

„Bylo to, spíš bych řekl, náhradní řešení s tím, že až se uzdravím, tak zase začnu hrát, ale už se nestalo a zůstal jsem u trénování," ohlíží se 54letý kouč.

80letý generální manažer stále udivuje NHL. Osobní vzpomínky v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Více najdete ve videu z pořadu Příklep, kde je kromě rozhovoru mezi moderátorem Honzou Homolkou z O2 TV, Martinem Kézrem, šéfredaktorem sportovní redakce Práva a Sport.cz a Josefem Jandačem také popsán příběh zřejmě vůbec největší trenérské legendy NHL, kterou o profesionální kariéru hokejisty připravilo zranění.

Reklama

Související témata: