Hlavní obsah

Skvělá zpráva pro český hokej před OH. Klíčový muž zářil, smekl i Kanaďan

Stavitel českého hokejového národního týmu pro olympijské hry Petr Nedvěd oslaví zítra padesáté narozeniny a ze zámoří s předstihem dostal uklidňující dárek v podobě potvrzení vzrůstající formy jednoho z klíčových mužů národního týmu. Útočník San Jose Tomáš Hertl hattrickem pomohl k parádnímu obratu proti Calgary a výhře 5:3.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Tomáš Hertl (48) ze San Jose se raduje z gólu proti Calgary s Nickem Boninem (13).

Článek

Slávistický odchovanec přitom z osobního hlediska v poslední době nezažíval zrovna zářivé chvilky. Pět zápasů vyšel bodově naprázdno. Bídu utnul až v neděli gólem proti Columbusu. Definitivní návrat střelecké pohody ale demonstroval až proti jednomu z aktuálně nejlepších týmů ligy.

Hertl nejprve v úvodním dějství propálil brankáře Daniela Vladaře z pravého kruhu pro vhazování v přesilové hře, v níž srovnával na 1:1. Calgary sice poté odskočilo do dvoubrankového náskoku, který ale domácí dokázali smazat. A ještě ve druhé třetině český forvard stihl dát z dorážky vítězný gól na 4:3.

Svůj čtvrtý hattrick v NHL a výhru pak definitivně zpečetil v závěru gólem ze středního pásma do prázdné brány.

„Jsem hlavně šťastný, že jsme dnes vyhráli, protože to byl těžký zápas proti opravdu dobrému soupeři. Jsme v dobré pozici, ale potřebujeme každý bod, abychom zůstali ve hře," hlásil český hrdina zápasu.

V NHL se blýskl hattrickem poprvé od ledna 2019, kdy vstřelil tři branky v utkání dvakrát během jednoho týdne Washingtonu a Pittsburghu. Svůj nejslavnější hattrick ale zaznamenal v nováčkovské sezoně 2013/14, v níž dal New Yorku Rangers dokonce čtyři góly. Tehdy si dokonce troufl na zakončením s hokejkou mezi bruslemi.

Foto: Josie Lepe, ČTK/AP

Tomáš Hertl (48) ze San Jose se raduje z gólu proti Calgary s Nickem Boninem (13).

Nováčkovská léta jsou však pro něj dávno pryč. Nyní už je jedním ze zkušených lídrů týmu, který zažil střelecké probuzení.

„Každý hráč v téhle lize si projde nějakými výkyvy nahoru a dolů. On (Hertl) ale když má svůj den, tak je neskutečně dobrý, je pro náš tým velmi důležitý," smekl před českým spoluhráčem Kanaďan Logan Couture, pro něhož byla asistence u Hertlova gólu do prázdné brány jubilejním 600. bodem v NHL.

Reklama

Související témata: