Hlavní obsah

Slovenská radost v NHL skončila debaklem. Slibná premiéra se zvrtla

Český hokej sice zažívá už řadu let na mezinárodní scéně setrvalý ústup ze slávy, ale sousední Slovensko je na tom ještě mnohem hůř. Pod Tatrami se tak radují i z dílčích úspěchů, které ale nakonec nemusí mít úplně šťastný konec. Jako třeba premiéra v NHL gólmana Adama Húsky.

Foto: Brad Penner, Reuters

Gólman New Yorku Rangers Adam Húska při premiéře v NHL.

Článek

Slovenská stopa v NHL se smrskává na minimum. Když slavil v noci z úterý útočník Calgary Adam Ružička svůj premiérový gól v nejslavnější hokejové lize světa, stal se teprve čtvrtým Slovákem, který se v sezoně NHL zapsal mezi střelce.

V zemi mistrů světa z roku 2002 se krátce po Ružičkově první trefě dočkali ze zámoří další příjemné zprávy. Trenér brankářů New Yorku Rangers Peter Kosa oznámil, že proti Coloradu dostane poprvé v bráně přednost před Alexandrem Georgijevem 24letý Húska.

Foto: Noah K. Murray, ČTK/AP

Gólman Rangers Adam Húska inkasuje v utkání s Coloradem.

Po patnácti letech se tak Slovensko dočkalo debutu svého gólmana v NHL. Po Jánu Lašákovi, Rastislavu Staňovi, Peteru Budajovi a Jaroslavu Halákovi přišla řada i na zvolenského rodáka.

Premiéra měla ale přes slibný začátek poměrně hořký konec. Húska inkasoval sedm gólů. A přestože si připsal 32 zákroků, Rangers od porážky 3:7 neuchránil.

Kouč i spoluhráči se ale svého brankáře zastávali. „V první třetině byl skvělý, čelil 19 střelám a měl víc klíčových zákroků. Prohráli jsme především jako tým," uvedl kouč Rangers Gerrard Gallant pro New York Post.

„Dali jsme soupeři hodně šancí, otevřeli jsme mu dveře. Nehráli jsme důsledně v obraně, ztráceli jsme hodně puků a oni toho využili," hodnotil trenér zápas, v němž mírnil porážku Newyorčanů gólem a asistencí Filip Chytil.

„(Húska) Měl několik dobrých zákroků. často jsme ho v tom nechali, nepomohli jsme mu a umožnili jsme soupeři dostat se do šancí. V každém případě je to dobrý brankář a má před sebou velkou budoucnost. Zvládl to dobře," chlácholil slovenského brankáře obránce Rangers Jacob Trouba.

Reklama

Související témata: