Hlavní obsah

Slovenské tango. Premianti draftu psali v NHL historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňská jednička draftu a nejlepší nováček sezony Connor Bedard je minimálně na šest týdnů mimo hru se zlomenou čelistí a pozornost se v NHL na nějakou přesouvá na další mladé hráče. Třeba ty, kteří draftu vévodili v roce 2022. Tehdejší premianti Juraj Slafkovský (č.1) z Montrealu a Šimon Nemec (č.2) z New Jersey si v noci na čtvrtek poprvé zahráli v zámoří proti sobě.

Foto: Ed Mulholland, Reuters

Juraj Slafkovský prokazuje svůj potenciál

Článek

V úterý si 19letí slovenští kámoši zašli na společnou večeři, o den později to mezi nimi v Prudential Center několikrát zajiskřilo u mantinelu. Větší důvod k radosti měl po zápase Slafkovský, který se na výhře 3:2 podílel šestým gólem v sezoně a z posledních 15 zápasů má bilanci 4+6. Ale výjimečná byla hlavně asistence Colea Caufielda, který útočníka z Košic vyslal do gólové situace přihrávkou ze vzduchu.

„Cole je skvělý hráč a umí dělat takovéto kousky. Jsem rád, že jsem byl ve správný čas na správném místě. Ani nevím, jak to tam padlo, takže se mě na to neptejte. Puk tak nějak poskakoval a já jsem do něj jen plácl a viděl jsem ho v síti,“ popisoval Slafkovský.

Nemec, který byl v tu chvíli na ledě, si kámoše nepohlídal a končil s bilancí -3. Asistencí se ale podílel na vyrovnávacím gólu Devils v přesilovce a potěšil tátu, který se na něj přijel podívat.

„Šimon je skvělý ofenzivní hráč. Dokáže tvořit a je také velmi chytrý. Jsem si jistý, že jeho hra bude jen růst, protože má za sebou v NHL pouze kolem dvaceti zápasů (21). Bude se ještě zlepšovat. Nemůžu se dočkat, až ho uvidím dělat pokroky. Je fajn, když tady máte někoho, s kým jste vyrostli a můžete se navzájem tlačit k tomu, abyste byli lepší,“ vyprávěl Slafkovský.

Minulou nováčkovskou sezonu nedohrál nejlepší útočník olympiády v Pekingu kvůli zranění a jeho výkony (4+6 ve 39 startech) občas přinášely rozpaky. Fanoušci Canadiens brblali, že jejich klub měl raději vzít Shanea Wrighta, kterého nakonec ze 4. pozice draftu stáhnul Seattle.

Ale druhý ročník je pro Slafkovského mnohem vydařenější, i kvůli tomu, že ho kouč Martin St. Louis zařadil do elitní lajny s Caufieldem a Nickem Suzukim. To Nemec strávil první rok po draftu na farmě v Utice, kde nastartoval i novou sezonu, než si ho Devils 1.prosince vytáhli nahoru a dali mu velký prostor k vyřádění (naposled odehrál 21:53 minuty).

Mezitím Slafkovský odehrál v NHL už celkem 83 zápasů a pomalu začíná naplňovat očekávání spojená s jedničkou draftu. „Cítím se mnohem lépe, vidím pokrok a jsem si jistý, že budu jen růst,“ prohlásil sebevědomě slovenský talent.

Reklama