Hlavní obsah

Šmíd otevřeně: Stalo se mi něco zlého, což vyděsilo mě i blízké. Život stojí za požádání o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řídil pod vlivem alkoholu, narazil do dopravní značky, a když na místo dorazili policisté, americký hokejista s běloruskými kořeny Alex Galchenyuk jim začal vyhrožovat, že stačí jeden telefonát a mrtví budou oni i jejich rodiny. K případu devětadvacetiletého útočníka se nyní na svém účtu na Twitteru vyjádřil někdejší český obránce Ladislav Šmíd, jenž v NHL odehrál téměř 600 zápasů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Šmíd v dresu Liberce.

Článek

„Vím, že to, co se stalo, vypadá špatně a určitě z toho (Galchenyuk) nemá dobrý pocit. Ale díkybohu, že nikdo neumřel a nikomu se nic vážného nestalo. Omluvil se a požádal o pomoc, to je zatím vše, co může udělat. Uznal a přijal, že má problém," napsal Šmíd.

Galchenyuka po jeho eskapádě okamžitě propustila Arizona, přestože od uzavření kontraktu s ním v té době neuplynuly ještě ani dva týdny. Hokejista se následně za své chování, kdy byl mj. obviněn z ničení cizího majetku, výtržnictví, neuposlechnutí, kladení odporu při zatýkání a vyhrožování nebo zastrašování, omluvil.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Hokejista Alex Galchenyuk v dresu Colorada.

A vstoupil do asistenčního programu NHL a hráčské asociace NHLPA, který pomáhá hokejistům i jejich rodinám v případě psychických problémů, závislostí a dalších záležitostech.

„Bohužel se nám musí stát něco špatného, abychom si uvědomili, že jsme jen lidé a potřebujeme pomoc druhých. Před několika měsíci se mi stalo něco zlého a opravdu to vyděsilo mě i mé blízké. Až tehdy jsem si uvědomil, že potřebuji pomoc," vyznává se Šmíd, který hokejovou kariéru ukončil před rokem v dresu libereckých Bílých Tygrů a nyní žije s rodinou v Kanadě.

„Požádat o pomoc bylo to nejlepší a nejodvážnější, co jsem kdy udělal. Zachránilo mi to život! Jsou to tři měsíce střízlivosti a nikdy jsem se necítil lépe a mé vztahy s rodinnými příslušníky, zejména s manželkou a dětmi, nikdy nebyly lepší. Je mnohem lepší řešit problémy střízlivý," přiznává bronzový medailista z MS dvacítek i osmnáctek, že i on měl potíže s alkoholem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Šmíd.

Podle účastníka dvou seniorských MS a ZOH 2014 v Soči se o tématu závislosti na alkoholu či návykových látkách a pomoci z ní nemluví dostatečně.

„Nějakou dobu jsem byl na opravdu temném místě, ale existuje z toho cesta ven. Stačí oslovit a požádat o pomoc, u mě to fungovalo. Opravdu to stojí za to. Život stojí za to. Jsem šťastný, že si to Alex uvědomil," zakončil Šmíd a poděkoval NHLPA za asistenční fond, jímž v uplynulé sezoně prošel třeba i Jakub Vrána.

Reklama