Hlavní obsah

Spoluhráči se mu klaněli, Pastrňák mezitím školil reportérku: Jste nová, ale tohle byste měla vědět!

Některým hokejistům brzké začátky zápasů nevyhovují, David Pastrňák ale do této kategorie rozhodně nepatří. Když před rokem začínalo utkání domácího Bostonu proti Ottawě hodinu po poledni tamního času, přispěl k výhře svých Bruins 6:3 dvěma góly a stejným počtem asistencí. V pondělí při stejném času úvodního buly čtyřmi trefami rozebral Anaheim a hlavně jeho zásluhou Medvědi slavili triumf 4:3. Jakoby se snad Pastovi hrálo lépe bez oběda, jen s vydatnou snídaní v žaludku...

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

David Pastrňák a Jake DeBrusk se radují z branky do sítě Anaheimu

Článek

Když Pastrňák bez jednoho týdne na den přesně před rokem zničil Senators čtyřmi body, vyprávěl po zápase, že mu k jeho výkonu pomohla i snídaně. Udiveným zámořským reportérům obratem vysvětloval, jak moc si pochutnal na vajíčkách a palačinkách. A dodával, že by nebylo špatné hrát všechna utkání krátce po poledni.

Po roce by svá slova určitě podepsal. Po čtyřgólovém představení proti Anaheimu se kolem havířovského rodáka vytvořil roj žurnalistů, když rozhovor odšpuntovala reportérka otázkou, co si Pastrňák dal k snídani, když pak podal tak skvělý výkon.

„Klasika - vajíčka a palačinky, když zápas začínal už v jednu odpoledne. Vím, že jste tady nová, ale tohle byste měla vědět," smál se od ucha k uchu po svém vůbec prvním čtyřgólovém představení v NHL.

V dějinách Bostonu se to před ním podařilo jen osmnácti hráčům, jedním z nich byl před 27 lety i Vladimír Růžička starší, jenž čtyři trefy nasázel do sítě Pittsburghu.

„Samozřejmě je to hezký pocit, ale za to (branky) jsem placený. Dát góly vždycky pomůže na sebevědomí," vyprávěl třiadvacetiletý Pastrňák, jenž si bezprostředně po utkání nedokázal vybavit, jestli během své seniorské kariéry mimo NHL někdy čtyři góly v jednom zápase vsítil.

„Abych byl upřímný, tak ani nevím. Nepamatuju si to, ale někdy před hodně dlouhou dobou se mi to pravděpodobně podařilo," mínil český útočník.

Přestože proti Anaheimu šlo, co se týče branek, o jeho nejpovedenější utkání v NHL, bodů už v jednom zápase dokázal posbírat víc. Letos v březnu si proti NY Rangers připsal tři góly a dvě asistence, v předminulém play off proti Torontu pak dokonce zaznamenal hattrick a tři přesné nahrávky.

Nejen v Bostonu však všichni vidí, že Pastrňák jde každou sezonou nahoru. Zápisem proti Anaheimu se stal teprve třetím hráčem v klubové historii, který před dovršením 24. narozenin nasázel v základní části NHL alespoň pět hattricků. Připojil se k Barrymu Pedersenovi (6) a Camu Neelymu (5).

„Odvádí skvělou práci, proto taky dává tolik gólů. Umí skórovat z nejrůznějších situací a přesně to z něj dělá nebezpečného hráče. Je to talentovaný a všech fázích hry nebezpečný hokejista," smekl před Pastrňákem jeho parťák z útoku Brad Marchand, který mu proti Anaheimu nahrál na dvě trefy.

Reklama