Hlavní obsah

Stanley Cup je v Česku. A na podzim dorazí i NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější hokejová klubová trofej je na pár dní v Česku. A s hokejovým grálem jménem Stanley Cup je tu i zpráva, že se NHL na podzim vrátí do Evropy a nejspíš rovněž do Prahy. V rozhovoru pro Sport.cz to potvrdil Joe Stravato, který má v NHL na starosti obchodní rozvoj a globální partnerství soutěže. "Ano, naše plány jsou vrátit se k tomu, co jsme dělali před pandemií. Tedy hrát v Evropě na začátku sezony přátelské zápasy i ty soutěžní. Detaily brzy objasníme a v nejbližších týdnech budou informace, kdy se sem vrátíme."

Joe Stravato, manažer pro obchodní rozvoj a globální partnerství NHLVideo: Sport.cz

 
Článek

Naposledy se NHL v Praze představila na podzim roku 2019, kdy v O2 areně hrála Philadelphia proti Chicagu. Šlo o začátek pětileté spolupráce, o rok později se v Česku měl představit Boston s Pastrňákem a Krejčím proti Nashvillu. Jenže kvůli pandemii, která záhy zachvátila svět, se plány změnily. Teď se ale zdá téměř jisté, že na podzim 2022 se NHL v Praze zase objeví, byť dva konkrétní týmy ještě nejsou známé.

"Ještě není nic potvrzeno, ale chceme mít podobnou strategii, jakou jsme měli v minulosti. Přátelské zápasy bychom hráli třeba v Německu a Švýcarsku, kde zájem roste, soutěžní zápasy bychom pak hráli v zemi, která má silný hokejový trh, jako právě Česko. Cílem zápasů v Evropě je přivést zpátky místní nejlepší hráče, aby je tu lidé viděli. Ne vždycky je to samozřejmě možné, protože v plánování musíte zohlednit program mužstev, jejich cestování. Ale aby v Česku hráli nejlepší čeští hráči z NHL je primární cíl," uvedl Stravato.

Ten se Stanley Cupem objevil ve čtvrtek v Berouně, protože je teď s bodyguardy slavné trofeje na cestě po evropských zemích, kde ho ukazují svým partnerům, mezi které patří i český Tipsport. A třeba do Česka pohár dorazil vlakem z Rakouska. "Evropský trh je pro nás velice důležitý a klíčový, neboť třicet procent hráčů v NHL je právě odsud. Proto chceme být se zdejšími fanoušky v kontaktu, a když jim nemůžeme přinést zápasy, tak alespoň Stanley Cup, protože to je ten nejlepší ambasador NHL."

Foto: Pavel Karban, Právo

Hokejový útočník Ondřej Palát a jeho otec Pavel se slavným Stanley Cupem na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku.

Stravato zároveň v rozhovoru ocenil Jaromíra Jágra, který před dvěma týdny uspořádal v Praze duel jeho Rytířů s pražskou Spartou a výtěžek dal na pomoc Ukrajině. NHL pak přispěla částkou 68 tisíc dolarů. „Akce, kterou Jaromír Jágr vymyslel, byla naprosto úchvatná. Nám se tam myšlenka hned zalíbila a rozhodli jsme se ji podpořit. Pro mě je úžasné, že pořád hraje a že se drží v takové formě, protože není sledovaný jen v Evropě, ale po celém hokejovém světě," řekl Stravato.

Na otázku, zda v souvislosti s válkou na Ukrajině, očekává nějaké sankce pro ruské hráče v NHL, že by třeba měli problém dostat v další sezoně pracovní víza, nemohl Stravato oficiálně odpovědět, protože to nespadá do jeho pracovních kompetencí.

Filip Neusser, šéf Národní sportovní agentury (NSA), však nedávno pro Sport.cz uvedl, že pokud by se na podzim hrála v Praze NHL a se zámořskými kluby měli dorazit i ruští hráči, tak od české vlády nedostanou vstupní víza.

Reklama