Hlavní obsah

Stanley Cup v mešitě. Kadri dostal klíč od rodného města a připomněl i oběti útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kostele už se Stanley Cup několikrát objevil, v mešitě se ale ocitl vůbec poprvé. Bývalý útočník Colorada Nazem Kadri během dne s trofejí zamířil i do muslimského svatostánku ve svém rodném Londonu v Ontariu.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Nazem Kadri se Stanley Cupem v mešitě v jeho domovském městě London v Ontariu.

Článek

Jednatřicetiletý útočník zažil u Avalanche svou nejlepší sezonu kariéry. V základní části si vytvořil osobní rekord 87 body (28+59) v 71 zápasech.

"Už když přijel na kemp před sezonou, tak vypadal hodně nabušeně. Říkali jsme si s klukama, že musel dost máknout," líčil pro Sport.cz brankář Colorada Pavel Francouz.

Foto: Geoff Robins, ČTK/AP

Nazem Kadri se Stanley Cupem doma v Londonu.

V play off pak Kadri přispěl k triumfu denverského týmu sedmi góly a osmi asistencemi, i když po faulu Evandera Kanea z Edmontonu absolvoval v průběhu vyřazovací části operaci zlomeného palce na ruce.

Foto: Carlos Osorio, Reuters

Srocení fandů před mešitou ve městě London.

"Splněný sen," vykládal první muslimský šampion lidem shromážděným před mešitou, kterou začal navštěvovat jeho dědeček po emigraci z Libanonu v roce 1968. A do stejné mešity už od dětství chodíval Kadri.

"Jsem velmi vděčný, privilegovaný a poctěný, že jsem vůbec prvním muslimem, který může přinést Stanley Cup do mešity. To je něco, čeho si budu vždycky vážit a co si budu vždycky pamatovat. Je to součást mého původu, součást mých kořenů, součást toho, kdo jsem," tvrdil kanadský útočník, který před pár dny podepsal sedmiletou smlouvu na 49 milionů dolarů s Calgary.

Muslimská komunita v Londonu se stále ještě vzpamatovává z vražedného útoku z 6. června 2021, kdy pachatel ve svém pickupu najel do procházející se rodiny pákistánských přistěhovalců a zabil čtyři lidi. Přežil jen devítiletý chlapec.

"Tady jsme se tehdy všichni shromáždili v slzách, toto bylo místo, kde jsme se modlili. Nyní tu můžeme s radostí společně slavit triumf našeho vítěze Stanley Cupu," řekl starosta města Ed Holder.

Kadri, na ledě známý svým ostrým stylem, který je často za hranou, se v průběhu celé kariéry potýkal s rasistickými a nenávistnými poznámkami. Ani letošní play off nebylo výjimkou.

Ve třetím zápase druhého kola proti St. Louis se Kadri snažil dorážet puk, ale po jeho kolizi s bekem Calle Rosenem byl zraněn gólman Blues Jordan Binnington a musel vynechat zbytek série, kterou Colorado ovládlo v šesti zápasech. A na internetu se vůči Kadrimu spustila vlna nenávisti.

Kontroverze mezi fanoušky ostatně vzbudila i jeho návštěva mešity.

"Mým cílem je inspirovat. Sám mám děti a vím, že mladá generace hledá vzory," pravil Kadri, když od starosty Londonu převzal symbolický klíč od svého rodného města.

Reklama

Související témata:
Mešity