Hlavní obsah

Hokejový Světový pohár může hrát až deset týmů. Co bude s Ruskem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní olympijské hry se už dvakrát za sebou odehrály bez hvězd z NHL, a tak posledním turnajem, na němž se utkaly hokejové velmoci v plné síle zůstává Světový pohár z roku 2016. Nový ročník této zatím stále nepravidelné soutěže by se měl podle nejnovějších informací z vedení NHL konat v roce 2024.

Foto: Hokejový nároďák

Česká hokejová reprezentace. Ilustrační foto.

Článek

NHL se spolu s hráčskou asociací NHLPA posunula v plánech na konání Světového poháru, který by se měl odehrát během sedmnácti dnů v únoru 2024.

„Jedeme v tomto ohledu plnou parou vpřed, což znamená, že pokračujeme v pravidelných schůzkách," uvedl v Paříži zástupce komisionáře NHL Bill Daly, jenž se v rámci cesty po Evropě setkal i s prezidentem IIHF Lucem Tardifem.

Podle Dalyho slov se turnaje v roce 2024 zúčastní minimálně osm národních týmů a zápasy by se měly hrát jak v Severní Americe, tak v Evropě.

„S plány na Světový pohár 2024 se posouváme vpřed. Vše jde zatím podle předpokladů," pokračoval Daly.

„Chceme, aby se jedna skupina hrála v Evropě a semifinále a finále by se kompletně přestěhovalo do Severní Ameriky. Dějiště zápasů budou nejspíš tradiční hokejové trhy," pokračoval.

Zatím poslední Světový pohár v roce 2016 se kompletně odehrál v Torontu. Zúčastnilo se ho šest národních týmů, včetně toho českého a dva smíšené týmy z Evropy a Severní Ameriky.

Daly prozradil, že se uvažuje o rozšíření turnaje na 10 národních týmů s tím, že by se hrála i kvalifikace, z niž by vzešla finální osmička účastníků. „V dlouhodobých plánech uvažujeme o tom, že by se kvalifikace hrála v jiný termín než samotný turnaj. Vzhledem k omezenému času, který máme od teď do února 2024, by se případná kvalifikace musela odehrát už v rámci turnaje," vysvětlil.

Velkou neznámou samozřejmě je účast Ruska, které je kvůli invazi na Ukrajinu z mezinárodního hokeje vyloučeno. V NHL sice hrají Rusové dál, ale liga respektuje rozhodnutí IIHF a s Ruskem pozastavila jakýkoliv byznys.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko