Hlavní obsah

Stroj na body se zadrhnul. McDavidova chyba zatlačila Edmontonu oči

Winnipeg/Praha

V základní části si dělal, co chtěl a jeho 105 bodů za 56 zápasů vzbudilo bezvýhradné nadšení v celé NHL. Jak ale praví letité klišé: play off je úplně jiná soutěž. A v ní letos Connor McDavid těžce pohořel.

Foto: Perry Nelson, Reuters

McDavid těžko hledá střeleckou formu

Článek

Bodové hody se nekonaly, edmontonský kapitán byl po dvou zápasech série s Winnipegem dokonce na suchu. A i když nakonec nasbíral gól a tři asistence, na postup to nestačilo ani zdaleka.

"Divná série, ještě podivnější výsledek," zoufal si McDavid.

Oilers v základní části porazili Winnipeg v sedmi z devíti zápasů a McDavid proti Jets nasbíral 22 bodů (7+15). První kolo pro Edmonton rozhodně nemělo být konečnou. A už vůbec ne po výsledku 0:4 na zápasy...

"Ale nebylo to zdaleka tak jednoznačné. Občas si člověk připadal, že balancuje na žiletce," tvrdil kapitán Jets Blake Wheeler.

Třikrát po sobě rozhodlo prodloužení, ale to nic nemění na tom, že Oilers se pakovali už po šesti dnech ve vyřazovací části.

"Edmonton má hráče, kteří by klidně byli schopni čtyřikrát po sobě vyhrát. Proto bylo tak důležité je nenechat nadechnout," mínil kouč vítězů Paul Maurice.

Po každé zdrcující porážce v nastavení hledali kameraman a režisér přenosu právě McDavida. Nejbolavější to pro Oilers bylo ve třetím zápase, v němž vedli 4:1 ještě v 53. minutě. A stejně padli 4:5.

Symbolickou tečku za sérií pak udělala McDavidova chyba ze 107. minuty ve třetím prodloužení pondělního zápasu, kterou z protiútoku ztrestal Kyle Connor.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Hvězdu Edmontonu a celé NHL Connora McDavida zkouší zastavit gólman Vancouveru Thatcher Demko.

"Ztráta puku, bohužel naše beci jeli střídat," popisoval edmontonský kouč Dave Tippett malér, jenž připomněl závěrečné vteřiny a porážku českých hokejistů v úvodním duelu MS s Ruskem.

"Ukázalo se, jak málo znamená základní část. Vlastně neznamená vůbec nic," řekl McDavid, který by asi za postup do dalšího kola klidně vyměnil i Hart Trophy, jež mu za jeho představení v základní části bezpochyby bude patřit.

Ale play off je prostě jiný sport. Kouč Paul Maurice nabádal své Jets, aby McDavida nenechali rozjet a donutili ho hrát co nejvíc bez puku.

Naprosto fantastickou práci pak odvedl bek Josh Morrissey, jenž byl nasazován na McDavida s Leonem Draisaitlem a v průměru odehrál přes 30 minut na utkání.

"Když byli ostatní unavení, Josh pořád fáral. A pokud přidal soupeř, on přidal taky. Ubránil nejlepší hráče na světě a k tomu ještě dokázal bodovat," líčil kouč Maurice.

McDavida se ale snažil masírovat, kdo byl zrovna nablízku. Jako v pondělí Dylan DeMelo, který kanadskou star sestřelil značně diskutabilním zákrokem na koleno.

Oilers sice v sérii vyhráli na střely 163:138. Ale k ničemu to nebylo.

"Měli jsme od sebe daleko větší očekávání," povzdechl si McDavid.

Edmontonský stroj na body se však v play off zadrhnul.

Reklama

Související témata: