Hlavní obsah

Těžký průměr, chyběla rychlost, stěžoval si kouč Bostonu. Ale na Pastrňáka byl spoleh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádné velké nadšení na něm nebylo znát, i když hokejisté Bostonu na startu své jubilejní 100. sezony přetlačili zásluhou dvou gólů Davida Pastrňáka Chicago 3:1. Kouč Jim Montgomery ale na výkonu Bruins nenechal suchou nit.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Centr Chicaga Blackhawks Connor Bedard (98) se snaží uniknout českému útočníkovi Bostonu Davidu Pastrňákovi během utkání NHL.

Článek

„Velice průměrné,“ prohlásil Montgomery, který už od druhé třetiny míchal složením útočných formací. „Nemyslím si, že bychom herně nějak vyrostli. Vzpomínám ale na náš loňský první zápas a jediné, co se mi na něm líbilo víc, bylo, že jsme hráli o poznání rychleji. Teď rychlost chyběla, i konzistence.“ Ale výsledek se stejně dostavil.

Po sezoně, v níž Bruins vyhráli 65 zápasů, se vyměnila téměř polovina týmu. Boston má tři nové centry a vstupoval do nového ročníku s určitou dávkou obav. A premiéra v TD Garden je určitě nerozptýlila, i když skončila dvoubodovým ziskem.

Bruins se ale opřeli o své silné stránky, kterými byly výkon posledního držitele Vezina Trophy Linuse Ullmarka, solidní práce obrany a Pastrňákova pohotovost. Po přihrávce Milana Lucice měl český střelec dost času, aby zamířil na lapačku Arvida Söderbloma a konečné skóre ještě po výzvě od Brada Marchanda stanovil do prázdné branky při chicagské power play.

„Ve třetí třetině jsme naštěstí udělali dost dobrých věcí, abychom náskok udrželi,“ zmírnil svůj kritický tón Montgomery.

Fanoušci Bruins byli hodně zvědaví i na největší hvězdu Chicaga Connora Bedarda, který dal Ullmarkovi svůj první gól v NHL a předvedl i několik dalších vynikajících akcí. Ale také po jednom z ostřejších výpadů tvrdě boural do mantinelu. Naštěstí bez následků.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Kanadský supertalent v dresu Chicaga Blackhawks - Connor Bedard (98).

„Velká úleva, že jsem ten gól dal. Chtěl jsem to mít rychle za sebou. Byl to hezký okamžik, v hale jsem měl i rodinu, takže fajn,“ zmínila jednička letošního draftu. Proti Bostonu vstřelili své první góly v NHL např. i Sidney Crosby nebo Mario Lemieux. Teenager z Chicaga při tom svém předvedl skvělou rychlost a Ullmark se nestačil včas přemístit. Dalších pět Bedardových pokusů už ale zlikvidoval.

Bruins sice měli střeleckou převahu 33:21, na lajnách však byla patrná nesehranost. Nejlépe nakonec vypadala čtvrtá formace s navrátilcem Milanem Lucicem, Johnem Beecherem a Jakubem Laukem. V přesilovkách, tradiční bostonské zbrani, to ovšem byla celkem bída. Domácí nevyužili žádnou ze šesti možností, Chicago neuspělo v pěti.

„Každý rok se na přesilovkách hodně pracuje. Pokud je tu tolik nových hráčů, pak je to složitější. Potřebujeme chytit rytmus. A to chce čas,“ řekl Montgomery. Druhý duel čeká Boston v noci na neděli proti Nashvillu.