Hlavní obsah

Univerzitní hokej vydatně zásobuje NHL, Čechy je však stále podceňován. Šance se tam zlepšovat, je obrovská, míní expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle webu collegehockeyinc.com zasáhlo do minulého ročníku NHL hned 348 hokejistů dříve hrajících v NCAA, což je rekord. Přestože počet hráčů, kteří uspějí v profesionálním hokeji po studiu některé z místních univerzit, stále roste, pro Čechy je tato cesta nadále neobvyklá. „Šance, se tam zlepšovat, je obrovská. Ta soutěž má neuvěřitelnou kvalitu,“ říká přitom obdivně Milan Antoš, který zápasy NCAA sleduje, a tak má v pořadu Příklep na Sport.cz k tomuto tématu co říct.

Čeští hokejisté se zkoušejí dostat do NHL z univerzitní ligy. Je to správná cesta? Bavíme se v PříklepuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Řekl bych, že NCAA je trošku výjimečné tím, že tam je větší věkový rozptyl, takže tam hrají i starší hráči, kteří tomu dodávají trochu jiný punc," odpovídá na dotaz moderátora Honzy Homolky, nakolik se NCAA liší od juniorských soutěží, například prestižní kanadské OHL.

Mezi českými hokejisty, kteří bojují o šanci v NHL, jsou také Jáchym Kondelík s Tomášem Vomáčkou v Nashvillu. Dvoumetrového útočníka s nadějným gólmanem nespojuje pouze klub, v němž se snaží prosadit, ale také dřívější působení v NCAA.

Nedvěd končí u národního týmu. Kdo by jej měl nahradit? Ptáme se v PříklepuVideo: Sport.cz

Jednou tak mohou napodobit slavného krajana Andreje Šustra, aktuálně obránce Anaheimu, který se také dostal do nejprestižnější ligy přes univerzitní tým. „Kondelík myslím, že by tam mohl naskočit, mohl by se prosadit," míní Antoš, někdejší extraligový útočník.

Možná není náhodou, že právě v Nashvillu působí jako skaut Martin Bakula, jenž byl zkraje 90. let jedním z prvních Čechů v NCAA. Bakula přitom před odchodem na univerzitu stihl naskočit do první ligy ještě jako šestnáctiletý v dresu Kladna a zasáhl i do dalších tří sezon nejvyšší československé soutěže.

Nedvěd končí u národního týmu. Kdo by jej měl nahradit? Ptáme se v PříklepuVideo: Sport.cz

Dnes by tato situace byla prakticky nemožná, protože abyste získali stipendium na americké univerzitě, nesmíte mít podepsanou profesionální smlouvu. S tímto problémem se potýkal například obránce Patrik Demel, jenž podle NHL.com dostal v roce 2017 půlroční distanc, když vyšlo najevo, že už v Česku měl mít podepsaný kontrakt. Neprofesionální ráz NCAA podtrhuje i pravidlo, že všichni hráči bez rozdílu věku musí hrát s celoobličejovými kryty.

Do loňské sezony elitní divize I v rámci programu NCAA zasáhlo 11 Čechů, což je sice rekord, stále je to však téměř polovina oproti Finům a pětina v porovnání se Švédy.

Více o NCAA najdete v hlavním videu z Příklepu s Milanem Antošem. Celý pořad si můžete přehrát také ve formě podcastu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.