Hlavní obsah

Upřímná radost českého mladíka. Panebože, co mám dělat? smál se po premiérovém gólu

Boston

V šatně po zápase zářil štěstím. Úsměvy rozdával na všechny strany. A kdo by se divil, vždyť skóroval při svém debutu za Bruins. Osmnáctiletý český hokejista Jakub Lauko byl až do nájezdů jediným střelcem Bostonu v přípravném duelu NHL proti obhájcům titulu z Washingtonu. Medvědi nakonec duel vyhráli 2:1 po samostatných nájezdech.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Český útočník Jakub Lauko (vpravo) z Bostonu v souboji s Garrettem Pilonem z Washingtonu v přípravném utkání před startem NHL.

Článek

Laukova chvíle přišla v 18. minutě, když v ideální střelecké pozici mezi kruhy propálil ranou mezi betony brankáře Copleyho a vstřelil první gól střetnutí.

„Bylo to něco ve stylu ´Panebože já dal gól, co mám dělat?´ Opravdu krásný pocit," popisoval novinářům své pocity rozesmátý Lauko, který nastoupil na levém křídle ve čtvrté formaci.

Chomutovský odchovanec na ledě strávil přes 14 minut a zámořské reportéry zaujal i tím, že se nebál blokovat střely. „Naučil jsem se to v Chomutově. Když je šance zblokovat střelu, nebojím se," pravil Lauko, jenž zastavil nejvíce střel (2) ze všech forvardů Bostonu.

Zároveň také prozradil svou motivaci. "Chtěl bych zůstat v Americe. Buď tady (u Bruins) nebo v Providence (na farmě). Dělám pro to vše," má jasno Lauko.

Chvály se dočkal i od asistenta Joea Sacca. „Hrál dobře. Na to, že to byl jeho první zápas, byl dost klidný. Ukázal také, jak je tvrdý v soubojích. Ani se mi nezdálo, že by byl nějak nervózní. A to že dal gól, je takový bonus. Dobrý start," nechal se slyšet Sacco.

Ten také pozitivně hodnotil výkon druhého českého útočníka Davida Krejčího. Zkušený centr vedl první formaci s Heinenem a Fitzgeraldem, a zvláště souhru s prvním jmenovaným si Sacco pochvaloval. „Tihle dva kluci ukázali, že to jsou chytří hráči, rozumí si s pukem a udělali několik dobrých rozhodnutí. Tím, že se snažíme vytvořit chemii mezi hráči, tak zvláště pro ně se jedná o dobrý začátek."

V podobném duchu hovořil i dvaatřicetiletý Krejčí. „Myslím, že jsme si vytvořili několik šancí. Hlavně v první třetině. Mohlo to být lepší, kdybychom vstřelili nějaký gól. Ale v této fázi sezóny to není ani tak o gólech jako spíše o návycích. Byly tam dobré akce, ale i chyby, které příště zkusíme napravit."

Další zápas čeká Medvědy proti stejnému soupeři už ve středu. Tentokrát na ledě obhájců titulu. Do utkání by už mohl zasáhnout i gólman Daniel Vladař, jenž sledoval vítězství svých spoluhráčů ze střídačky.

Reklama