Hlavní obsah

Útočník Kane bude pokračovat v Edmontonu, s Oilers se dohodl na další čtyři roky

Hokejový útočník Evander Kane bude v NHL i nadále hájit barvy Edmontonu. Při středečním otevření trhu se tak nestane volným hráčem. Kane potvrdil na sociálních sítích, že s Oilers uzavřel čtyřletý kontrakt na celkem 20,5 milionu dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Evander Kane bude v NHL i nadále hájit barvy Edmontonu.

Článek

Třicetiletý Kanaďan podepsal v květnu 2018 sedmiletou smlouvu se San Jose, jenže v Sharks vyhlášený potížista zkraje roku skončil. Nejprve dostal Kane v říjnu zákaz startu v 21 zápasech za falšování dokladů o očkování. Sharks ho poté poslali do svého farmářského týmu.

V prosinci pak údajně po pozitivním testu na koronavirus odcestoval z Kalifornie do svého domu ve Vancouveru, čímž by porušil pravidla AHL. Vedení San Jose hráče nabídlo ostatním klubům NHL a následně mu vypovědělo smlouvu. Údajné porušení opatření proti covidu-19 vyšetřovala i NHL, ale uzavřela ho kvůli nedostatku důkazů a hráče netrestala.

Oilers koncem ledna podepsali s Kanem roční smlouvu s minimální mzdou 750 000 dolarů. V kanadském celku se mu dařilo, ve 43 zápasech základní části zaznamenal 39 bodů za 22 branek a 17 asistencí a v play off oslnil 13 góly v 15 utkáních, vedle toho přidal čtyři nahrávky. Spolu s Nathanem MacKinnonem z Colorada byl nejlepším střelcem vyřazovacích bitev. Oilers v nich položili na lopatky až právě Avalanche ve finále Západní konference.

"Zásadní roli při mém rozhodování sehrálo, jakou mi dal Edmonton před sedmi měsíci příležitost. Zároveň však chci být součástí týmu, který vyhraje Stanley Cup. Toužím vyhrávat. A věřím, že po podpisu tohoto kontraktu se klubu podaří doplnit i další správné dílky do celé skládačky, abych mého cíle v podobě celkového triumfu mohl dosáhnout," řekl Kane.

Čtyřka draftu z roku 2009 odehrála dosud v základní části NHL 812 zápasů s bilancí 545 bodů (286+259). Ve 44 bitvách play off přidal Kane 30 bodů (19+11). Vedle San Jose a Edmontonu hrál také za Atlantu i Winnipeg, kam se klub přestěhoval, a Buffalo.

Z Toronta přichází Campbell

Nově bude v Edmontonu působit brankář Jack Campbell. Třicetiletý Američan podepsal s Oilers podle kanadské televizní stanice TSN pětiletou smlouvu na 25 milionů dolarů.

Campbell naposledy chytal v Torontu, v kanadském klubu ale skončil stejně jako Petr Mrázek, jehož vedení Maple Leafs vyměnilo minulý týden do Chicaga. Novou jedničkou Toronta by se měl stát Matt Murray, klub navíc angažoval i Rusa Ilju Samsonova.

Campbell bude v NHL chytat za čtvrtý klub. Začal v Dallasu, poté působil v Los Angeles a Torontu. V uplynulé sezoně zasáhl do 49 zápasů Maple Leafs s průměrem 2,64 inkasovaných branek na utkání a úspěšností 91,4 procenta. V play off absolvoval sedm duelů.

Juniorský mistr světa z roku 2010, který se seniorskou reprezentací získal o pět let později bronz na MS, v NHL doposud včetně play off odchytal 149 zápasů

Reklama

Související témata: