Hlavní obsah

Gaudreau se místo smlouvy s Calgary rozhodl vyzkoušet trh s volnými hráči

Hokejisté Calgary přijdou v NHL podle všeho o hlavní hvězdu týmu posledních let. Útočník Johnny Gaudreau se rozhodl nepodepsat s Flames novou smlouvu a vyzkoušet si místo toho pozici nechráněného volného hráče. Generální manažer kanadského klubu Brad Treliving přiznal, že hráčův odchod považuje za hotovou věc.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Johnny Gaudreau se rozhodl nepodepsat s Flames novou smlouvu a vyzkoušet si místo toho pozici nechráněného volného hráče.

Článek

Ačkoliv podle zpráv z posledních dnů obě strany jednaly o prodloužení spolupráce, společnou řeč nenašly. "Je to přinejmenším zklamání," netajil Treliving. "Když jsem tady před vámi seděl po konci sezony, tak jsem mluvil o tom, že klidně pohneme nebem a zemí, abychom s Johnnym podepsali novou smlouvu. A mohu ujistit naše fanoušky, že jsme udělali všechno možné, abychom ho udrželi tady v Calgary," prohlásil Treliving.

"Chci popřát Johnnymu, jeho rodině a ženě Meredith, s níž očekávají v nadcházejících měsících narození dítěte, jen to nejlepší. Díky němu jsme tady prožili osm úžasných let a máme na ně skvělé vzpomínky. Nemohu - a nechci - mluvit za Johnnyho, ale mám silný pocit, že jde o rozhodnutí celé rodiny. Má na ně právo a my to musíme respektovat. I když je to těžké, musíme jít dál, je to součást tohoto byznysu," dodal Treliving.

Osmadvacetiletý americký útočník s přezdívkou "Johnny Hockey" má za sebou bodově nejlepší sezonu kariéry. Flames pomohl v základní části ke třetímu místu v Západní konferenci 115 body za 40 gólů a 75 asistencí, když nevynechal ani jeden z 82 zápasů. Více bodů v lize nasbíral jen Connor McDavid z Edmontonu (123). Gaudreau byl třetím nejlepším nahrávačem. V play off, kde přidal 14 bodů z 12 duelů, však ambiciózní tým ztroskotal právě na Oilers, jejich hlavním rivalovi.

A výsledky mužstva v play off, kde Flames už od roku 2004 po prohraném finále s Tampou Bay nepřešli přes druhé kolo, mohly sehrát důležitou roli při rozhodování Gaudreaua o budoucnosti. Letos mu končí šestiletý kontrakt na celkem 40,5 milionu dolarů a je zřejmé, že si může hodně polepšit. Ještě na konci května se přitom zdálo, že se tak stane v Calgary.

"Jsem v klubu 11 let a nedosáhl jsem toho hlavního cíle. Už je to nějaký čas, co Flames vyhráli (Stanley Cup). Bylo by skvělé to dokázat. Právě tady by to bylo něco jedinečného. Sním o tom celý život a Calgary je skvělé místo k naplnění tohoto snu," uvedl Gaudreau dva dny po vyřazení z vyřazovacích bojů, na jejichž konec došli Flames úspěšně pouze jednou v historii - v roce 1989.

Gaudreaua si klub vybral při draftu 2011 až ze 104. pozice. Od vstupu do ligy odehrál 602 zápasů základní části a nasbíral v nich 609 bodů (210+399). V play off stihl za 42 startů 33 bodů (11+22).

Reklama

Související témata: