Hlavní obsah

Útočník Plášek se přesunul z Vancouveru do Pittsburghu, sezonu začne v ECHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hokejový útočník Karel Plášek nově v NHL patří Pittsburghu, který jej získal spolu s obráncem Jackem Rathbonem z Vancouveru za beka Marka Friedmana a forvarda Tye Glovera. Na klubovém webu to uvedl generální manažer Penguins Kyle Dubas. Třiadvacetiletý odchovanec Přerova, který v minulé sezoně hostoval z Vancouveru v extraligové Olomouci, začne sezonu na druhé farmě Wheeling Nailers v ECHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Karel Plášek na archivním snímku.

Článek

Plášek, který v NHL dosud příležitost nedostal, před třemi týdny zamířil během přípravného kempu Vancouveru na farmu do Abbotsfordu, kde se ale na startu sezony AHL do sestavy nezařadil. V AHL působil už v sezoně 2021/22, kdy kvůli zranění stihl jen osm zápasů a nebodoval.

Po operaci kyčle naskočil do minulé sezony v Olomouci až 22. listopadu. Za Hanáky sehrál 38 zápasů včetně play off a nasbíral 20 bodů za sedm branek a 13 asistencí. Celkově má bývalý hráč Komety Brno v extralize na kontě 162 utkání a 43 bodů (19+24).

Vancouver draftoval Pláška v roce 2019 v 6. kole na 175. místě a předloni s ním podepsal tříletý nováčkovský kontrakt. V této sezoně má hráč příjem v případě působení v NHL 875 tisíc dolarů, z kterých už má 75 tisíc jako podpisový bonus. Na farmě mu příjem klesá na 75 tisíc dolarů.

Syn bývalého útočníka Pardubic, Znojma, Vítkovic či Plzně Karla Pláška s mládežnickými výběry startoval jednou na mistrovství světa hráčů do 18 let a dvakrát na světových šampionátech dvacítek. Předloni v dubnu si odbyl premiéru v reprezentaci a ve svém dosud jediném zápase při výhře v Euro Hockey Challenge v Jindřichově Hradci nad Rakouskem 7:2 skóroval.

Čtyřiadvacetiletý Američan Rathbone má v NHL za tři sezony na kontě 28 zápasů a pět bodů za dva góly a tři asistence. O tři roky starší Friedman v nejlepší lize světa sehrál 65 utkání v základní části s bilanci čtyř branek a osm přihrávek a v šesti duelech play off jednou skóroval. Jeho třiadvacetiletý krajan Glover v NHL stejně jako Plášek příležitost nedostal.

Reklama

Související témata: