Hlavní obsah

Rulíka těší stejný pohled kolegů na hokej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově nastavenou spolupráci reprezentačních trenérů na všech úrovních si pochvaluje kouč národního týmu hokejistů Radim Rulík, jenž po přechodu od stříbrné dvacítky k dospělým inspiroval kolegy u mládežnických výběrů, aby z hlediska systému hry i koncepce přípravy navázali na jeho práci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Radim Rulík (vlevo) a šéf domácího hokeje Alois Hadamczik na archivním snímku.

Článek

„Nebylo to v minulosti na svazu úplně zvykem. O to víc mě těší, jak trenéři, které jsme vybrali, nastolili tvůrčí pracovní prostředí a mají jeden společný zájem. Zvýšit konkurenceschopnost mladých hráčů,“ oceňuje i prezident Českého hokeje Alois Hadamczik. „Přes léto se změnily realizační týmy všech kategorií docela zásadním způsobem a od kolegů, kteří mají všichni podobný pohled na hokej, vzešel zájem prezentovat se stejným způsobem, s jakým se podařilo dvacítce dojít v lednu v Halifaxu k medaili,“ vykládá Rulík.

„Ve snaze dodržet nastavený herní systém jsme kolegům předali veškeré informace. Řešíme společně tréninkový proces, podobu přípravy, chování na ledě i takové drobnosti, které dělají tým týmem,“ informuje Rulík a pochvaluje soulad s novými trenéry, ať už jde o Patrika Augustu s Robertem Reichlem u dvacítky, Davida Čermáka s Richardem Žemličkou u osmnáctky či Pavla Patera u juniorského výběru do 17 let a Milana Razýma u nejmladších hráčů šestnáctky.

„Už po reprezentačních akcích, které předcházely startu sezony, jsme pořádali velké sezení, kde se u videa probíralo, jaké systémové věci fungují a co je potřeba zlepšit. Totéž si zopakujeme teď po listopadové reprezentační pauze,“ prozrazuje Rulík.

„Každou středu si děláme i společné pracovní porady, abychom sdíleli poznatky. Není to o jednom člověk, ale o společné burze myšlenek, z níž vzejde výkonnostní růst mladších hráčů. „Postupně chceme společnou zkušenost z reprezentace přenést hlavně do hokejových akademií,“ přibližuje Rulík s tím, že nechává čistě v kompetenci trenérů příslušných věkových kategorií veškeré nominační záležitosti

Sám už 1. listopadu oznámí výběr hráčů pro turnaj Karjala, který reprezentanti začnou zápasem ve Växjö proti domácím Švédům a potom se přesunou do Tampere, kde se utkají s Finskem a Švýcarskem. „Chceme hned na první akci utvořit kostru pro celou evropskou tour. Zatím nechci mluvit o konkrétních jménech, ale rozdělili jsme si sledování potenciálních reprezentantů s asistenty. Takže já se nejvíc dívám na útočníky, Marek Židlický sleduje obránce a Ondra Pavelec gólmany. Jirka Kalous má zatím práci v Boleslavi, ale také jsme ve spojení,“ připouští Rulík.

Při pozorování adeptů národního týmu je hodně aktivní, v Česku navštěvuje i tréninky. „Do první listopadové akce uvidím všechny extraligové kluby nejen v akci při zápasech, ale také při tréninku. Zajímá mě, jak hráči pracují a snažím se navázat osobní kontakt s trenéry. Pro mě je taková komunikace důležitá,“ vysvětluje.

„Přibližuji kolegům svou filozofii, jaké sleduju hráče a chci svůj záměr konfrontovat s tím, jestli by mi nedoporučili další. Jsme také domluvení, že jim zavolám a budu je informovat o podobě nominací. Oni řeknou, jestli tam není třeba nějaký zdravotní problém, abychom předešli nějakým omluvenkám,“ dodává kouč české hokejové reprezentace.

Na inspekční cestu po evropských soutěžích se chce vydat poprvé na přelomu listopadu a prosince. Zatím krajánky sleduje na dálku. „Existuje ale spousta možností, jak se k jejich hře dostat. Máme platformu InStat, kde jsou všechna jejich střídání nejen pět na pět, ale i oslabení a přesilovky. Zpětně se můžeme dívat, jak hráč pracuje v zápase a v jaké je formě.“

Kouč Jalonen čelil před odvoláním kritice za příliš defenzivní styl hry, Rulík preferuje aktivní obranu. „Co se týče situace, kdy jsme na kotouči, tak tam budou změny minimální. Tam bych chtěl určitě navázat na Kariho. Vůbec to nebylo špatné, hráli jsme to i s dvacítkou v Halifaxu a fungovalo to. Co se týče defenzivy, tam bychom chtěli hrát malinko odvážnější styl hokeje. Trošku obranu vysunout a presovat, nedávat soupeři tolik prostoru,“ přibližuje Rulík.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.