Hlavní obsah

Víc gólů než šancí. Florida šturmuje a předvedla historickou třetinu

Takovou kanonádu během jedné třetiny nezažila NHL 35 let! A vyšlo to skoro na den přesně od chvíle, co si St. Louis a Chicago v březnu 1988 v závěrečné části vyměnili po pěti gólových pozdravech. Na Floridě padlo deset gólů už během divoké první dvacetiminutovky, kterou domácí Panthers ovládli 7:3 a čtyřgólový náskok si pohlídali až do konce - 9:5.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Hokejisté Floridy Panthers zleva Sam Bennett, Carter Verhaeghe a Matthew Tkachuk se radují z gólu do sítě Montrealu.

Článek

„Pokud jste přišli o půl hodiny později, asi toho těžce litujete," usmíval se nejproduktivnější hráč Floridy Matthew Tkachuk (31+60), který v noci na pátek ke gólu přidal tři asistence.

Vyznavači statistik byli každopádně u vytržení. Hosté šli do vedení už po 16 sekundách. Za další tři minuty byl stav 2:1 pro Floridu. A v čase 9:09 Aaron Ekblad poslal Panthers do vedení 4:3, čímž aktéři vyrovnali rekord NHL v počtu gólů za úvodních 10 minut. A Florida si také sedmi góly za třetinu vytvořila klubový rekord.

Historické maximum v počtu branek obou týmů za jednu třetinu ale odolalo. V roce 1981 se dvanáctkrát trefili hráči Toronta a Buffala, o čtyři roky později je napodobil Edmonton s Chicagem.

„Za 25 let jsem nic podobného neviděl. Páni, tolik branek," nechápal ani kouč Panthers Paul Maurice. „Gólů bylo víc než šancí, což je rarita. Jediné, co k tomu mohu říct, je, že to naprosto ovlivnilo zbytek hry od obou týmů."

Asistenci si připsal i Radko Gudas, jehož švih od modré tečoval na 5:3 Ryan Lomberg. Před šestým gólem se pak řízný český obránce dostal do potyčky u mantinelu, ale sudí nechali pokračovat ve hře a Sam Reinhart dovezl Montrealu do sítě další pozdrav.

Canadiens sice střídali gólmana Sama Montembeaulta už po třetím gólu v čase 6:04, jeho nástupce Jake Allen ovšem inkasoval čtyřikrát v rozmezí 4 minut a devíti sekund. A na druhou třetinu už šel do brankoviště zase Montembeault.

„Co se týká obrany, vypadalo to, jako bychom všechno zapomněli. Nevím, co to mělo být," divil se kouč Martin St. Louis po osmé porážce z posledních devíti zápasů.

Florida loni vyhrála Presidents' Trophy, ale do konce základní části ještě bude muset hodně zabrat. V tabulce Východní konference je první pod čarou oddělující týmy do play off. Na osmé New York Islanders má tříbodovou ztrátu, ale i dva zápasy k dobru.

„Snažíme se, co to dá. Týmu se teď daří. Tvrdě makáme, což je vidět. Každý si uvědomuje, jak důležitá jsou tahle utkání," tvrdil Ekblad. V sobotu proti New Jersey to ale budou mít Panthers asi o dost těžší.

Reklama

Související témata: