Hlavní obsah

VIDEO: Když brankář s miliardovou gáží v NHL zahraje jako učedník

Praha

Školácká chyba nakonec rozhodla, že Letci z Philadelphie vypadli z bojů o Stanley Cup. A připsal si ji brankář Ilja Bryzgalov. Ten, který má kontrakt za miliardu, ten, který dokáže perfektně zachytat, ale také ten, který dokáže zápas poslat do věčných lovišť. Dále jde New Jersey, rozhodla střela nestřela Davida Clarksona.

Hrubka gólmana Bryzgalova

 
Článek

Bryzgalov dostal přihrávku od svého spoluhráče, měl čas, mohl si vybrat, kam puk rozehraje, ale on zvolil nejmizernější řešení, trefil Clarksona a od něj puk putoval do branky. Nakonec šlo o nejdůležitější gól série. Tato minela Letcům ukončila sezónu. Skončil Jágr, Voráček, Kubina, dále jdou Eliáš, Sýkora a Židlický. Ti budou hrát finále Východní konference.

„Viděl jsem puk, chtěl jsem ho dát do rohu, ale on zasáhl jeho hokejku a šel do sítě. Byl to špatný odraz, bohužel. Mohlo to jít kamkoliv - do rohu, nahoru, dolů, ale šlo mi to přímo mezi nohy," popsal Rus situaci, kterou bude mít asi dlouho ukrytou v hlavě. „Hrál v této sérii dobře, byl jedním z našich nejlepších hráčů," přispěchal přesto s pochvalou Claude Giroux, nejproduktivnější hráč play-off.

Clarkson jen jel k brance

Osmadvacetiletý rodák z Toronta, který si připsal druhý gól Ďáblů v posledním utkání, nepatřil mezi nejzářivější hvězdy svého mužstva, ale dal dva góly, které byly v této partii play-off klíčové. První výhru Jersey určila Kanaďanova střela, tak tomu bylo i nyní. Šlo o jediné dva góly tohoto útočníka. „Řekl bych, že to byl můj největší gól," říkal po prvním. A nyní? „Jen jsem jel k brance, byl to jeden z těch šťastných odrazů, ani nevím, jak se to stalo, chtěl jsem jen vytvořit tlak na brankáře. Byl to docela dobrý pocit, když byl puk v brance," usmíval se.

Hvězdou série měl být někdo jiný. Třeba Bryzgalov, ale jeho černá tečka podtrhla nevyrovnané výkony. V prvním vyřazovacím kole se Philadelphie tahala s Pittsburghem a gólmani připomínali spíše děravé cedníky. V jednu dobu měli gólmani i taková čísla - Tučňák Marc-Andre Fleury průměr 5,43 branky na zápas a úspěšnost 81,7 procenta, Bryzgalov byl o chlup lepší s průměrem 4,95 branky na utkání a úspěšností 84,4 procenta. „Musíme odvést lepší práci, také útočníci se musí poctivěji vracet dozadu a pomáhat," řekl tehdy Jaromír Jágr.

Vzlety a pády Rusa v sezóně

Zastání měl Rus i po první porážce s New Jersey, to byla série ve stavu 1:1 na zápasy. „Byl neuvěřitelný, dal nám šanci vyhrát," přiznal po zápase zklamaný Jágr. „Je to skvělý brankář," pověděl i sok Zach Parise. „Byl to náš nejlepší hráč," chválil Kimmo Timonen. „Bryz nás držel, mohli jsme prohrát i větším rozdílem," uznal výkon Danny Briere. „Byl fenomenální, ale my musíme dělat lepší práci, oni byli rychlejší," přidal se trenér Peter Laviollete.

Ruský gólman má za sebou první sezónu u Letců. Jaká byla? V play-off mu patří sedmnácté místo v procentuální úspěšnosti, skončil na čísle 88,65. V základní části se usadil na dvaatřicátém místě - 90,93. V létě minulého roku Bryzgalov stvrdil svým podpisem kontrakt s Philadelphií na devět let. A to za částku jedenapadesát miliónů dolarů, což je téměř miliarda korun. V play-off ale nepotvrdil svoji gáži.

Třeba v březnu byl vynášen do nebe - 100, 100, 100, 94,9 a 100. Taková byla jeho procentuální úspěšnost v pěti po sobě jdoucích zápasech. Jenže to hlavní se počítá při cestě za Stanley Cupem. Tam jedenatřicetiletý rodák z Togliatti a Philadelphia uzavřeli cestu už po druhém kole.

Reklama

Související témata: