Hlavní obsah

Volání divočiny. Bitva o Albertu oživila staré časy. Tolik gólů ale nepadlo ani za Gretzkyho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se v dubnu 1991 utkaly v play off NHL týmy Calgary a Edmontonu, bylo z toho sedmizápasové pozdvižení. Pamětníci památné série se po dlouhých 31 letech dočkali pokračování. A hned první díl naznačil, že se znovu děje neco mimořádného.

Foto: Sergei Belski, Reuters

V zápase Calgary s Edmontonem padlo patnáct branek

Článek

Patnáct gólů, Tkachukův hattrick, multibodové zápisy, střídající gólman a k tomu potyčka na závěr. Pro fanoušky Flames a Oilers nemůže být nic lepšího, než sledovat Bitvu o Albertu i ve vyřazovací části.

"Meti Edmontonem a Calgary panuje nenávist," řekl před časem pro Sport.cz obránce Ladislav Šmíd, který hrál za obě mužstva.

"Bude to divočina," tušil už před začátkem švédský gólman Flames Jacob Markström.

Před jednatřiceti lety to ostatně nebylo jinak. O vrchol kanadské hitparády se tehdy přetahovala Mariah Carey s Glorií Estefan a kapelou Londonbeat. Hokejové zápolení o Albertu ale k těmto slaďárnám nemohlo mít dál.

Poslední dva duely vyvrcholily v prodloužení. To rozhodující utnul finský hrdina Edmontonu Esa Tikkanen, který umlčel fanoušky v Saddledomu, když prostřelil Mikea Vernona.

Na straně vítězů se radoval Petr Klíma, mezi poraženými naopak smutnili František Musil a Robert Reichel. Letos je české zastoupení mnohem skromnější. Moc ale nechybělo a náhradní gólman Flames Daniel Vladař do utkání zasáhl.

Edmonton během 12 minut dokázal vymazat čtyřgólový domácí náskok a Markström při tom vypadal podobně nejistě jako brankář Oilers Mike Smith, kterého s nevelkým úspěchem nahradil už v 7. minutě Mikko Koskinen.

Trenér Darryl Sutter ale švédskou jedničku mezi tyčemi podržel a Flames slavili úvodní výhru 9:6. Tolik branek v souboji o Albertu v play off však nepadlo ani za časů Waynea Gretzkyho a Lannyho McDonalda.

"Všude nám říkali, jak byla naše série s Dallasem v prvním kole nudná. Tak jsem hráčům přikázal, že musí dát 7 až 10 gólů, protože jsem dobře věděl, že když jich dají 5 až 8, pak můžeme vyhrát," řekl Sutter, u kterého není nikdy moc jisté, zda mluví upřímně, nebo s kamennou tváří jen svérázně vtipkuje.

"Sakra, tohle byl asi náš nejhorší zápas v ply off. Měli jsme super štěstí. Ale to není recept na úspěch. Pokud ale budeme hrát takhle, moc dalších utkání nevyhrajeme," ulevil si autor hattricku Matthew Tkachuk, který dal tři góly v play off jako první hráč Flames od roku 1995, kdy se předvedl Theoren Fleury.

V týmu vítězů měl Johnny Gaudreau tři asistence, Andrew Mangiapane i střelec vítězného gólu Rasmus Andersson bilanci 1+2, Blake Coleman se trefil dvakrát.

Na opačné straně se činily největší hvězdy Oilers - nejproduktivnější hráč play off Connor McDavid (1+3) i jeho pobočník Leon Draisaitl (1+2).

"Jenže těch chyb, co jsme napáchali... Puky končily na jejich hokejkách a vzápětí v naší brance," tvrdil německý útočník Oilers. "V naší hře je spousta věcí, kterých se musíme zbavit," dodal Draisaitl. "Když prohráváte 0:2 v první minutě, tak to není nic příjemného."

Ve druhém souboji, který se hraje v sobotu od 4:30 SELČ, nejspíš uvidíme mnohem defenzivnější představení. Určitě se ale nedá čekat úbytek emocí. V závěru prvního zápasu se do sebe pustili Milan Lucic se Zackem Kassianem i Mikael Backlund s Joshem Archibaldem.

Bitva o Albertu bude mít zase grády, i když se v ní nezvednou gólová stavidla.

Reklama

Související témata: