Hlavní obsah

Vyléčený závislák s myšlenkami na sebevraždu nečekaným hrdinou: Děkuji vám za ty s***ky!

Montreal/Praha

Slabší povahy či nerváci by se jistě rozklepali. Když kouč hokejistů Vegas Peter DeBoer oznámil, že do nedělního čtvrtého utkání semifinále play off NHL na ledě Montrealu pošle do branky Robina Lehnera, projížděl si švédský gólman reakci fanoušků na sociálních sítích. A moc povzbudivých zpráv se o sobě nedočetl. Většina lidí o něm pochybovala a měla za to, že Canadiens získají postupový mečbol. Jenže devětadvacetiletý rodák z Göteborgu všem škarohlídům zavřel ústa...

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Brankář Vegas Robin Lehner zasahuje v nedělním utkání proti Montrealu.

Článek
Fotogalerie

30. května. To je datum jediného zápasu, do kterého Lehner v probíhajícím play off zasáhl. Navíc v něm proti Coloradu inkasoval sedm gólů z 37 střel.

Před čtvrtým duelem v Montrealu, do nějž Rytíři vstupovali za nepříznivého stavu 1:2 na zápasy, však DeBoer ukázal právě na švédského brankáře. Možná i proto; byť to šéf střídačky Vegas odmítal; že Lehnerův kolega Marc-André Fleury v 59. minutě minulého utkání vyrobil za svou brankou obří minelu, po níž Montreal srovnal a v prodloužení pak obrat dokonal.

Přesto fanoušci; nejen ti Vegas; měli za to, že DeBoer měl zůstat u Fleuryho. Že vsadit na Lehnera je obrovský risk, který se nemůže vyplatit.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Brankář Vegas Robin Lehner a kapitán Mark Stone oslavují nedělní výhru na ledě Montrealu.

Že je risk vsadit na nerozchytaného gólmana, který měl v minulosti obrovské psychické problémy, jež léčil alkoholem a drogami, a jehož problémy došly až tak daleko, že uvažoval o sebevraždě.

Že je risk vsadit na maskovaného muže s nestabilními výkony, který se před třemi lety rozhodl vyřešit problémy se svými démony nástupem do léčebny, kde mu lékaři diagnostikovali bipolární poruchu.

Jenže DeBoerovi se jeho rozhodnutí navzdory všem pochybovačům vyplatilo. Lehner v neděli nestačil na jedinou z 28 střel Canadiens a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, která výraznou měrou pomohla ke srovnání série na 2:2. „Byl excelentní. Věděl jsem, že bude dobrý," usmál se kouč Rytířů.

Lehner se po utkání dušoval, že negativní reakce pro něj byly tou největší motivací.

„Mnoho lidí neví, že chodím na zápas o čtyři hodiny dříve. Udělám si vlastní přípravu. Dvě hodiny jen sedím a sleduji vás, jak o mně píšete s***ky na Twitteru, aby mě to motivovalo. Často se opakovalo, že nejsem dost dobrý. Nezáleží mi na tom, co si lidé myslí, ale bylo skvělé vidět, co všechno o mně říkáte," prohlásil Lehner na pozápasové tiskové konferenci.

„Lidi, děkuji vám za všechna ta dnešní pěkná slova. Oceňuji všechnu tu lásku," napsal na svůj Twitter a připojil usměvavého smajlíka se slzami.

Reklama

Související témata: