Hlavní obsah

Bolest a frustrace. Nad návratem hvězdy NHL se stahují mračna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kovbojském klobouku a obleku si vykračoval z útrob montrealské arény Bell Centre před burácející zaplněné tribuny, z nichž se mu dostalo ovací ve stoje. Hvězdný brankář Carey Price si před dvěma týdny před zahajovacím duelem nové sezony NHL proti Torontu větší poctu ani nemohl přát. S příznivci se pozdravil, ale na led už se pak jen díval. Život v bolestech mu stále nedovoluje vrátit se ke kariéře profesionálního sportovce. A teď přiznává, že další snaha o návrat do NHL pro něj bude mimořádně složitá.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Carey Price zdraví fanoušky Montrealu před duelem s Torontem. S jeho návratem na led to nevypadá dobře.

Článek

Ač je evidentní, že se nad jeho skvělou kariérou těžce zatahují mračna, 35letý rodák z Vancouveru rozhodně nic nebalí.

„Nemám teď žádné plány na ukončení kariéry. Momentálně se chci hlavně ale zbavit bolestí," nastínil před novináři na pondělním setkání v Bell Sports Complex v Brossardu.

Olympijský šampion ze Soči a vítěz Světového poháru z roku 2016 stále doufá, že se mu jednou podaří vybojovat Stanleyův pohár. Nejblíže k tom byl v sezoně 2020/21, kdy Canadiens podlehli ve finále Tampě.

Pak nastaly pro montrealskou ikonu chmurné časy. V červenci 2021 podstoupil operaci kolena s nadějí, že stihne začátek nové sezony. V říjnu však klub oznámil, že brankář nastupuje do asistenčního programu soutěže a hráčské asociace NHL na odvykací léčbu z užívání návykových látek., který nyní absolvuje třeba i český útočník Jakub Vrána.

Po dlouhé pauze na konci základní části uplynulé sezony odchytal pět zápasů, jenže problémy s bolavým kolenem se vrátily.

„Musím na to jít krok za krokem. Pořád mám problémy i schůzí po schodech. Nosit děti do schodů je pro mě obtížné. Mojí prioritou tedy je dát tělo do pořádku, abych mohl bez bolestí existovat alespoň v běžném životě. Je to pro mě emoční horská dráha," přiznal v pondělí před novináři.

„Je to frustrující, to je jasné. Z finále Stanley Cupu spadnete k tomu, že tady teď sedím. To není pozice, v níž jsem očekával, že budu," neskrýval psychický dopad svých zdravotních trablů.

Aby mohl znovu hrát, bude muset nejspíš podstoupit další operaci. A to technikou tzv. Osteochondral Autograft Transfer (OAT). „Vezme se kus chrupavky a kosti ze spodní části kolena a dá se do oblasti, kde je chrupavka poškozená," vysvětloval gólman očekávaný chirurgický zákrok, který by mu mohl pomoci v pokračování jeho kariéry.

Zároveň ale dodal, že šance na úspěšnost operace se pohybuje zhruba kolem padesáti procent. „Pořád si nechávám naději. Existuje možnost, že pomůže ještě injekce (místo operace). Uvidíme. Budu se snažit problémy vyřešit. ta operace je pro mě trochu znepokojující," uvedl.

Priceovi, jenž v sezoně 2014/15 jako první gólman v historii NHL získal v jeden rok všechny čtyři hlavní individuální trofeje, ještě zbývají z osmiletého kontraktu v Montrealu v hodnotě 84 milionů amerických dolarů čtyři roky. Plat mu normálně běží (v této sezoně vydělá 7,75 milionů dolarů), ale jeho výdělek se nepočítá do klubového platového stropu, protože je na seznamu dlouhodobě zraněných (LTIR - long-term injured reserve).

Reklama

Související témata: