Hlavní obsah

Byl u Jágrova prvního hattricku. Ale na hokej nechodím, tvrdí jubilant Mach

Ústí nad Labem

Hokejový trenér Miroslav Mach oslavil koncem ledna padesátiny. Na tom by nebylo nic výjimečného, život běží rychle, ale v jeho případě stojí za zmínku několik faktů. V roce 1990 byl jako hráč Kladna u toho, když tehdy osmnáctiletý Jaromír Jágr nasázel v československé federální lize pražské Spartě svůj první hattrick. A podle dobových statistik z tisku, hráli Mach s Jágrem v jedné útočné formaci společně s Martinem Procházkou. Jen tak mimochodem, Jaromír Jágr oslaví 15. února 48. narozeniny.

Foto: Josef Pešout, Právo

Miroslav Mach

Článek

„Už je to třicet let, co jsme byli v jednom týmu. A vidíte, Jaromír pořád hraje a já mu to přeji," konstatoval Miroslav Mach při exhibici v Ústí nad Labem. Byl na ni pozván kvůli tomu, že ve zdejším klubu dlouho trénoval. „Zažil jsem v Ústí jako asistent tehdejšího kouče Vladimíra Evana postup do extraligy v roce 2007. Vážím si ale i semifinále prvoligového play off v roce 2016 z pozice hlavního trenéra," svěřil se čerstvý padesátník. Pro zajímavost, tenkrát podceňované Ústí nad Labem s exkladenskými hráči v sestavě vyřadilo ve čtvrtfinále zrovna favorizované Kladno!

Z Ústí nad Labem odešel Mach o dva roky později na Slovensko, aby si vyzkoušel z trenérského postu tamní extraligu. „Tehdy mě oslovily Nové Zámky, abych se je pokusil dostat do play off. To se nám povedlo. Byl jsem tam spokojený, v kádru figurovalo pět českých hráčů. Celkově to beru jako dobrou zkušenost," shrnuje svoje poznatky ze slovenské štace.

Po návratu do Česka trénoval muže Příbrami a momentálně pracuje na Kladně s mladými hokejisty. „Po dvaceti letech jsem doma, kam jsem se chtěl vrátit. Mám kluka, který taky hraje hokej a chci se mu věnovat. Konkrétně dělám šéftrenéra mládeže v oddíle PZ Kladno a trénuji k tomu devátou třídu," upřesňuje svoji hokejovou činnost.

Pokud jde o jeho vazby na extraligový klub Rytíři Kladno, odpovědí možná překvapí. „Abych řekl pravdu, na hokej jako divák vůbec nechodím. Sleduji ho ale zpovzdálí. Neviděl jsem ani jeden zápas. S mládeží je dost práce," konstatuje Mach.

Reklama

Související témata: