Hlavní obsah

Čeští parahokejisté trénovali s mistry světa. Dali nám do těla, přiznal americký kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvyklou spolupráci navázali parahokejisté Česka a Spojených států. Před mezinárodním turnajem, který se v příštích dnech uskuteční v Ostravě-Porubě (IPH Cup), se oba týmy sjely do místa konání o několik dní dříve a společně trénovaly. Vrcholem třídenního kempu pak byl modelový zápas, v němž čeští a američtí sportovci vytvořili dva týmy bez ohledu na národnost.

Foto: parahockey.cz

Český tým při loňském prvním ročníku mezinárodního turnaje v Ostravě-Porubě.

Článek

„Je to skvělá šance předat českým prahokejistům naše zkušenosti. Češi nám dali docela do těla, což jsme úplně nečekali," připustil Dan Brennan, manažer amerických pětinásobných mistrů světa.

„V Ostravě jsme v roce 2009 vyhráli svůj první světový titul a v předchozích dvou letech jsme tady vyhráli ještě dvakrát (2019 a 2021). Ostrava má proto na našich úspěších značný vliv. Hrajeme zde velmi rádi a tuto nabídku jsme s radostí přijali. Je to pro nás šance Česku, přesněji českým hráčům něco vrátit. Jsme aktuálně světoví lídři v parahokeji, proto je důležité naše zkušenosti předávat," pokračoval Brennan.

Foto: parahockey.cz

Český tým při loňském prvním ročníku mezinárodního turnaje v Ostravě-Porubě.

Toho, že by si takto zvýšili konkurenci, kterou nyní tvoří výhradně Kanaďané, se neobává. „Bylo by určitě zajímavé a těšilo by nás hrát s českým týmem vyrovnanější zápasy, ale tohle není primární důvod, proč jsme tady," smál se americký trenér. „Pro mě osobně bylo velmi příjemné sledovat, jak se jindy soupeři spolu baví a předávají si poznatky o takových drobnostech, jako je třeba úchop hokejky. Bylo super si jen tak sednout a pozorovat, jak spolu kluci komunikují a vzájemně se posouvají," popisoval Brennan.

Pro oba týmy byla podobná zkušenost novinkou. „Je to tak. Bylo super, že hráči, kteří jsou na ledě velkými rivaly, mezi sebou navázali opravdu přátelské vztahy. Hokej je hra a hodně jsme si to tady spolu užili. Více jsme se i poznali. Třeba já jsem vůbec netušil, že ten obrovský brankář (Michal Vápenka) je takový dobrák," smál se manažer amerického týmu.

V modelovém utkání na ledě RT Torax Arény v Ostravě-Porubě, kde se od 24. do 30 září IPH Cup uskuteční, porazili bílí soupeře v červeném 8:3. Na straně vítězů si po boku amerických parahokejistů zahráli například brankář Martin Kudela, veterán Zdeněk Krupička nebo benjamínek Alex Ohar.

„Bylo to něco úžasného! Jsem rád za možnost s nimi trénovat a potom si s nimi i zahrát zápas. Dostali jsme velkou šanci zlepšovat se v různých dovednostech. Třeba v práci s pukem, ale také v herní taktice. Myslím, že nás to neskutečně posune dál," svěřoval se Ohar, jenž gólem americkému brankáři Chrisi McCoyovi pomohl k vítězství i v doplňkových nájezdech.

PROGRAM IPH CUPU V OSTRAVĚ
1. DEN - 24. 9. 2022
16:00 USA x IPH Team
19:00 CAN x CZE
2. DEN - 25. 9. 2022
16:00 CAN x IPH Team
19:00 USA x CZE
3. DEN - 26. 9. 2022
VOLNÝ DEN
4. DEN - 27. 9. 2022
16:00 USA x CAN
19:00 CZE x IPH Team
5. DEN - 28. 9. 2022
16:00 Semifinále 1
19:00 Semifinále 2
6. DEN - 29. 9. 2022
VOLNÝ DEN
7. DEN - 30. 9. 2022
16:00 O 3. místo
19:00 Finále

Reklama