Hlavní obsah

Dres hokejové legendy Hendersona se prodal za více než milión dolarů

TORONTO

Na těžko uvěřitelnou částku 1 067 538 miliónu dolarů se vyšplhala cena, za níž byl prodán dres bývalého kanadského hokejisty Paula Hendersona ze slavné Série století. Tato suma, kterou v aukci přebil všechny ostatní zájemce kupec Mitchell Goldhar, je nejvyšším obnosem, jaký kdy byl za sportovní dres zaplacen.

Foto: Mike Cassese, Reuters

Paul Henderson se svým dresem ze Série století.

Článek

Nyní sedmašedesátiletý Henderson v bílém dresu s číslem 19 na zádech v roce 1972 vstřelil 34 vteřin před koncem osmého utkání rozhodující branku, která Kanadě zajistila celkové vítězství nad tehdejším Sovětským svazem. Jeho gól se stal nejslavnější trefou v historii mezinárodního hokeje. Do té chvíle byl stav zápasu 5:5, přičemž obě mužstva měla z předchozích klání na svém kontě tři vítězství, jeden zápas pak skončil remízou.

Goldhar musel včetně odměny za zprostředkování zaplatit celkově dokonce 1 275 milionu dolarů, tedy částku, která by jinak v NHL stačila na podpis roční smlouvy pro mladého či průměrného hráče. Rekordní suma je dokonce čtyřnásobkem částky vyplacené při soukromých obchodech mezi sběrateli za dresy nejlepšího hokejisty historie Wayna Gretzkého a více než pětinásobkem částky 191 200 dolarů za dres slavného zadáka Bobbyho Orra z doby, kdy jako nováček vstupoval do NHL v barvách Bostonu.

Série století měla politický podtext

Série století se v září 1972 stala slavnou nejen proto, že se v dlouhé sérii osmi zápasů utkaly dvě mocnosti dominující světovému hokeji, ale i kvůli politickému podtextu celého souboje. Demokratická Kanada čelila Sovětskému svazu, kde vládl komunistický režim. Zatímco první čtyři zápasy se hrály v Kanadě, zbývající čtyři v Moskvě. Rusové měli po pěti duelech navrch, ale i zásluhou Hendersona Kanada sérii třemi výhrami otočila.

Henderson, jehož v současnosti sužuje leukémie, dres v sedmdesátých letech daroval kondičnímu trenérovi Toronta; ten ho ale ve finanční tísni prodal kanadskému sběrateli. Původní majitel se dlouho snažil získat svůj dres zpět, ale povedlo se to až před čtyřmi roky. Posléze ho zapůjčil do Síně slávy v Torontu.

Bývalý forvard nyní věří, že nový majitel slavného trikotu umožní dres veřejně vystavit v Síni slávy kanadského sportu. V příštím roce má otevřít své nové sídlo v Calgary, do aukce se ale kvůli nedostatku finančních prostředků nemohla přímo zapojit.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán