Hlavní obsah

Hašek o trofejích: Jako mladší jsem si jich tolik nevážil. Schovával jsem si je až v závěru kariéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho zlatá olympijská medaile z Nagana a kompletní brankářská výstroj dominují pardubické výstavě. Dynamo k oslavám stoletého výročí klubu posbíralo parádní hokejové kousky, rád přispěl i Dominik Hašek. „Svoje věci rád věnuju na charitu nebo nějakou výstavu,“ říkal 57letý bývalý gólman při vernisáži na pardubickém zámku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Dominik Hašek se svou výstrojí na vernisáži v rámci oslav stoletého výročí pardubického Dynama.

Článek

Součástí výstavy je vaše výstroj lemující celou kariéru. Z čeho se skládá?

Vyrážečka i lapačka pochází z olympijského roku, ale nevím, jestli jsem s nimi chytal přímo v Naganu. Kalhoty, helma i chránič na krk jsou z Detroitu, betony z Ottawy. S vestou jsem chytal ve Spartaku Moskva i v poslední sezoně v Pardubicích, z které je i hokejka. Výstroji to doma v pytli vůbec neslušelo. Tady na výstavě je o dost hezčí.

Když vidíte výstroj a sbírku svých úspěchů, nevrací vás to myšlenkami na led?

To ne. Taky proto, že hokej pořád hraju. Teda jenom občas pro zábavu jako obránce. Tyhle trofeje jsou součást mojí kariéry, moc si jich vážím, ale nesnažím se žít ve vzpomínkách. Když je člověk mladší, tolik si úspěchů neváží. Někomu jsem trofeje dal nebo zahrabal. V závěru kariéry jsem si ale artefakty pečlivě uschovával. Doma si je ale nevystavuju, mám tam místo toho třeba lidi, kterých si vážím. Například Vladimíra Martince. Teda ne živého, jenom fotku s kluky z nároďáku (usmívá se).

Tahle výstava v Česku nemá obdoby. Je srovnatelná i s NHL?

Co se týče klubů, asi jo. Hockey Hall of Fame v Torontu je velikostí i historii někde jinde. Ale moc takhle dobrých výstav s tolika artefakty v zámoří nebude.

Zápas legend 25 let od Zlatého Nagana na obrazovce O2 TV Sport
České a slovenské hokejové legendy půjdou po čtvrtstoletí od úspěchu na OH v Naganu do akce. Přímý přenos na O2 TV Sport startuje v pátek v18.15 hodin. Studio Honzy Homolky přivítá řadu atraktivních hostů, dorazí Josef Beránek, Pavel Patera, František Kučera. Přítomen bude i expert O2 TV Sport Roman Málek. První a třetí dějství bude komentovat s Honzou Velartem Slavomír Lener, ve druhé třetině pak Jaroslav Špaček. „Přenos je na úrovni televizní výroby zápasu NHL. V plném provozu nasadíme 22 kamer, včetně Helmet Cam, Insdie Cam, novinkou budou robotické kamery na plexi za brankou. Chybět nebude ani bruslař s kamerou po gólech a Jirka Tlustý s hráčským mikroportem. Věřím, že na fanoušky čeká velká podívaná,“ uvedl Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport.

Už jste se snažil nalákat sem někoho ze Severní Ameriky?

Zatím jsem s nikým nemluvil, ale přepošlu fotky a když někdo navštíví Česko, nasměruju ho do Pardubic.

Co třeba váš kamarád a bývalý konkurent, jeden z nejlepších gólmanů NHL Ed Belfour?

S Eddiem jsem shodou okolností mluvil v Torontu před třemi měsíci. Je dost zaneprázdněný. Věnuje se podnikání, má svou značku whiskey. Žije trochu jiným životem.

Brodeura znám dobře, Roy se asi moc nekamarádil, vzpomíná Hašek na slavné rivaly. Čím rozčílil Belfoura? Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Jak se vám líbí, že Dynamo je za stoletou historii schopné shromáždit tolik cenností?

Pardubice a hokej, to k sobě prostě patří. Naučil jsem se tu hrát hokej. Získal jsem tady trofeje s mládeží, tři tituly mezi dospělými. Nebýt Dynama, takovou kariéru rozhodně neprožiju. Výstava je nádherná a stoprocentně se sem ještě v dalších měsících vrátím. Jsem rád, že se na moje trofeje může podívat veřejnost. Koneckonců jsem hokej hrál pro lidi.

Co byste klubu popřál do další stovky?

Minimálně stejně úspěchů jako v té první. Budoucnost vidím dobře. Komunita tu bere hokej za svůj sport. I v okolí, lidi sem jezdí na zápas klidně sto kilometrů. Toho si moc vážím.

Foto: HC Dynamo Pardubice

Unikátní výstava pardubického hokeje.

Pod majitelem Petrem Dědkem má navíc Dynamo znovu ty nejvyšší ambice.

Pan Dědek hokej podporuje neskutečně, je to skvělé. Fanoušci ale vnímají hlavně produkt na ledě. Ten letos funguje výborně, kluci jsou zatím první. Mají před sebou ještě hodně práce, aby dotáhli sezonu do vítězného konce, ale já jim věřím. Nepodceňoval bych Vítkovice, Spartu nebo Třinec, ale podle mě je Dynamo největší favorit na titul.

Reklama

  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko zítra 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.