Hlavní obsah

Hašek se přihlásil do boje o křeslo šéfa svazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do hry vstupuje velký kalibr. Legendární brankář Dominik Hašek se rozhodl při červnové konferenci Českého hokeje ucházet o post šéfa hokejového svazu. „Cítím, že je správný čas. Mým cílem je celkově zlepšit stav hokeje u nás, hlavně v mládeži. Věřím, že moje osobnost a program mu může pomoct,“ řekl 57letý Hašek pro iDNES.cz.

Foto: Profimedia.cz

Dominik Hašek při premiéře filmu Děti Nagana.

Článek

V roli předsedy k 18. červnu po čtrnácti letech skončí kontroverzní Tomáš Král, jenž svůj záměr oznámil už loni v září poté, co vyšla najevo jeho spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou StB. V hokejovém prostředí už delší dobu panují rozpory, Hašek ale chce vahou své osobnosti spojit hnutí do jednoho proudu.

Pracuje na programu, významným tématem je pro něj výchova talentů. „Už v minulosti mě někteří lidé vyzývali, abych kandidoval na prezidenta svazu. S díky jsem odmítal. Teď nastala vhodnější doba. Rád bych hokeji něco dal a vylepšil ho," doplnil bývalý gólman, jenž má vedle olympijského zlata z Nagana ve sbírce i dvě vítězství ve Stanleyově poháru a řadu individuálních ocenění z NHL. Od roku 2014 je členem hokejové Síně slávy v Torontu.

„Samozřejmě se taky blíží mistrovství světa, které v květnu 2024 uspořádáme v Praze a Ostravě, to je další důležitý úkol pro budoucího předsedu," míní Hašek, jenž zatím nechává bez komentáře, jestli by souhlasil s tím, aby Králem vybraných devět členů výkonného výborů (Libor Zábranský odstoupil po nástupu na reprezentační střídačku) zůstalo ve funkci.

Zatím není v plánu, že by se s novým předsedou volila i celá exekutiva. Statut konference totiž nebyl změněn na volební, takže zůstane jen hodnotící. Co to v praxi znamená? Že současný výkonný výbor dojede původní mandát až do roku 2024.

Zatím není známo, s kým se Hašek ve volbách střetne. V zákulisí se jako o dalších kandidátech špitá o Jiřím Šlégrovi, Milanu Hniličkovi, Bedřichu Ščerbanovi, Aleši Pavlíkovi nebo Otakaru Černém. Do boje o předsednické křeslo se původně chystal i Alois Hadamczik.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Hašek během vzpomínkové exhibice na Ivana Hlinku Zlaté utkání mezi týmy Nagano 1998 a Zlatý hattrick mistři světa, hrané 30. srpna 2014 v Jihlavě.

„Umíte si představit, že kdokoliv tam přijde jiný, bude pracovat s lidmi, které si vybral pan Král? To je plivnutí všem fanouškům do obličeje," rozohnil se poslední kouč, který do Česka přivezl medaili z olympiády, MS dospělých i šampionátu dvacítek. „V případě, že zůstane tento výkonný výbor, tak sebevědomě říkám, že kandidaturu nepodám," oznámil pro Sport.cz.

„Chtěl bych něco dokázat ve vedení svazu a k tomu potřebuji spolupracovníky, kterým věřím. A stávajícímu výkonnému výboru nevěřím. Třeba bych si z něj nechal čtyři lidi, ale další bych z čistě profesionálních důvodů nechtěl," mínil Hadamczik, který dva dny po volbě nového šéfa svazu oslaví 70. narozeniny.

Reklama