Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů bude rozlosována během mistrovství světa v Minsku

Opětovně vzkříšený projekt hokejové Ligy mistrů dostává další reálné obrysy. Během květnového mistrovství světa v Minsku budou rozlosovány základní skupiny soutěže, která má již od prosince jasně nastavený systém i financování. Právě na nedostatku peněz projekt v minulosti zkrachoval. Českou extraligu může zastupovat až šest týmů, v únoru 2015 pak bude korunován nový evropský šampión.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Bříza.

Článek

Minulý týden se v Curychu konala první valná hromada akciové společnosti Champions Hockey League za účasti všech zakládajících klubů, mezi něž patří i Sparta, Liberec, Pardubice a Vítkovice. Byl schválen rozpočet, další strategické materiály a zvoleno představenstvo, v němž je i předseda představenstva Sparty Petr Bříza. Právě bývalý vynikající brankář patřil k nejaktivnějším činovníkům, kteří stojí za obnovením projektu.

Českou extraligu může zastupovat až šest týmů. Účast mají garantovanou Sparta, Pardubice, Liberec a Vítkovice jakožto zakládající členové soutěže s licencí A, kterých je celkem 26 z šesti zemí.

K zakládajícím členům s licencí A je každoročně připraveno ještě 12 míst pro vítěze základních částí a vítězů play off, kteří se stanou držiteli licence B. Licence C je pak vyčleněna pro dva až pět týmů, které dostanou divokou kartu: jde o kluby ze Slovenska, Norska, Dánska, Francie, Itálie a Velké Británie.

Kluby z KHL se pro první sezónu nezapojí

"Bereme Champions Hockey League jako ligu 'nejlepší z nejlepších'," uvedl v tiskové zprávě předseda soutěže Anders Ternbom. Zároveň potvrdil, že do soutěže se prozatím nezapojí kluby z Kontinentální ligy, ale tuto otázku nepovažuje za definitivně uzavřenou. "Pro první sezónu se nezúčastní soutěže žádný klub KHL, ale věříme, že do dalšího ročníku už naše jednání dopadnou lépe," nastínil Ternbom.

Champions Hockey League je společným projektem klubů, jejich národních lig a Mezinárodní hokejové federace IIHF. Tři hlavní zúčastněné strany vytvořily akciovou společnost se sídlem ve Švýcarsku; kluby v ní vlastní 63 procent akcií, ligy 25 procent a IIHF 12 procent. Nejvyšší představitelé soutěže garantují na premiérový ročník rozdělení celkové sumy 1,5 miliónu eur, vítěz si přilepší o 160 tisíc eur (cca 4,4 miliónu korun).

Pro vítěze bude připravena trofej nazvaná European Trophy. Pohár je pojmenován po soutěži, která Lize mistrů předcházela a na jejíž odkaz navazuje, přestože ta původně jen zpestřovala klubům letní přípravné období.

"Jsme přesvědčeni, že jednota kolem Champions League bude znamenat nárůst prestiže národních lig a jejich klubů tak, jako tomu je u jiných sportů - třeba fotbalu, basketbalu a házené," uvedl další člen představenstva Gernot Tripcke, jenž je zároveň generálním ředitelem německé DEL ligy.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice