Hlavní obsah

Hokejové brankářské masky našly uplatnění i ve filmech, historie pamatuje velmi výstřední kousky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad žádná část sportovní výstroje se nezařadila mezi ikonické filmové rekvizity tak jako právě masky hokejových brankářů. Své uplatnění našly zejména u postav horrorových zabijáků či jiných kriminálníků, ale najdou se i výjimky (příklady najdete v hlavním videu). Vývoj brankářských masek má ovšem dost bizarní kapitoly. Tomuto tématu se také věnujeme v pořadu Příklep na Sport.cz, kde je hostem Dominik Hašek.

Brankářské masky našly uplatnění i ve filmech, historie také pamatuje velmi výstřední kousky. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

První nositelkou byla podle dochovaných záznamů zřejmě Elizabeth Grahamová z Univerzity v Queensu, která roku 1927 využila ochranu obličeje v podobě šermířské masky.

V NHL si jako první chránil obličej Clint Benedict. Gólman Montrealu Maroons a předtím Ottawy Senators si speciální koženou maskou jistil zlomený nos. To se psal rok 1929.

Historie výroby hokejek přinášela až bizarní situace. Pasáž z pořadu Příklep.Video: Sport.cz

V 70. letech se objevují helmy s košíky, jejich nejznámějším průkopníkem je Vladislav Treťjak z CSKA Moskva a národního týmu Sovětského svazu. A na konci 70. let už se prosazují sklolaminátové masky s klecí před očima, které se podobající těm dnešním.

Souboj gólmanů v Pardubicích? Každý chce být jedničkou, říká Hašek v pořadu Příklep opravaVideo: Sport.cz

Kdo byl prvním gólmanem, který trvale chytal s maskou, kdo byl naopak posledním brankářem v NHL bez masky a jaký bizarní kousek se objevil na olympiádě v Garmisch-Partenkirchenu roku 1936? To se dozvíte ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko