Hlavní obsah

Horký hokejový čtvrtek: Na svaz dorazili policisté z centrály proti organizovanému zločinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Byl to pro Český hokej pořádně horký čtvrtek. Nejprve přes poledne zasedání svazového výkonného výboru, který rozhodl o konci kouče reprezentace Kariho Jalonena a jeho nástupci Radimu Rulíkovi, večer se pak vše chystalo na anketu Zlatá hokejka pro nejlepšího hráče sezony. A aby toho nebylo málo, odpoledne do sídla svazu v Libni dorazili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří se zajímali o smlouvy a dokumenty spojené s hospodařením bývalého vedení svazu v čele s Tomášem Králem.

Foto: Profimedia.cz

Šéf českého hokeje Alois Hadamczik

Článek

Informoval o tom server lidovky.cz, podle kterého policisté byli i v sídle BPA sport marketing, která byla posledních 15 let výhradním marketingovým partnerem hokejového svazu a sídlí ve stejné budově na pražské Harfě jako svaz, jen v jiném patře.

„Přišla sem v odpoledních hodinách policie a chtěla nějaké vysvětlení," prohlásila pro lidovky.cz ředitelka BPA Jana Obermajerová s tím, že se sama nedozvěděla, co detektivové požadovali. Údajně by mělo jít o dokumenty týkající se k partnerství svazu s BPA, které končí posledním červnem.

„Policisté provedli dne 29. června šetření v prostorách Českého hokeje, při kterém si vyžádali a zajistili nezbytné informace a doklady. Policejní šetření souvisí s poskytnutím forenzního auditu. Vedení PRO - HOCKEY Cz., s.r.o. i Českého hokeje poskytuje maximální součinnost všem příslušným orgánům," uvedl v pátek odpoledne PR manažer hokejového svazu Michael Schuster

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik už v prosinci smlouvu mezi dceřinou společností svazu Pro-Hockey a BPA kritizoval. BPA koupila marketingová práva, ale dlouhodobě se snižovalo jejich plnění a společnost dostávala výrazné slevy. Hokejový svaz tak podle Hadamczika přišel o 216 milionů.

„Máte smlouvu na plnění za 90 milionů a najednou k 31. květnu 2022 došlo ke smlouvě o snížení o 19 milionů. My jako svaz jsme vždycky souhlasili," uvedl Hadamczik.

Obermajerová to rezolutně odmítla. „Měsíc před zahájením reprezentační sezony 2008/2009 jsme byli požádáni o pomoc se zajištěním financí pro nadcházející období. Spolupráce trvá 15. sezonu, stabilizovali jsme za tuto dobu portfolio dlouhodobých partnerů a zajistili víc než jednu miliardu korun. Pro český lední hokej šlo o maximálně výhodnou a přínosnou spolupráci. Průběžně navyšované požadavky nového vedení svazu na cenu neodpovídají rozsahu a hodnotě postupovaných práv a servisu pro partnery," řekla v prosinci, když vysvětlovala konec spolupráce BPA s hokejovým svazem.

Hadamczik dlouhodobě kritizuje i svého předchůdce v čele svazu Tomáše Krále, jehož nahradil loni v létě. „Tato firma neměla žádná pravidla, kontrolní mechanismy a řídili to jedinci, kteří si dělali, co chtěli. Nedělala se žádná výběrová řízení, která by vedla k lepší hospodárnosti," řekl Hadamczik.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.