Hlavní obsah

Jedna říše, jeden národ... Halu v ruské KHL zdobí Putinův citát podobný Hitlerovu sloganu

Ruští sportovci i funkcionáři se hájí proti hromadnému vylučování z mezinárodní scény v důsledku krvavé invaze na Ukrajinu s tím, že sport se nemá míchat s politikou. Nicméně právě v Rusku jsou prakticky denně vidět jasné důkazy, že snad nikde jinde na světě není sport tak těsně spjatý s politikou a propagandou jako tam. Ukázkou budiž kulisy čtvrtečního duelu hokejové KHL.

Foto: Karl Mansson

Hala Traktoru Čeljabinsku před zápasem s Novosibirskem.

Článek

Švédský novinář Karl Mansson upozornil na obří propagandistický transparent na hale Traktoru Čeljabinsk před duelem Novosibirskem.

Na velkoplošné plachtě byl zvěčněn citát s iniciály samotného prezidenta Vladimira Vladimiroviče Putina „Jsme jednotný lid, jeden národ a máme jedno Rusko. V. V. Putin".

Slogan je až nápadně podobný heslu německého nacistického lídra Adolfa Hitlera „Ein Volk, ein Reich, ein Führer" (Jeden národ, jedna říše, jeden vůdce).

„Citát je rovněž k vidění v oficiálních highlightech KHL. A v této aréně dnes nastoupí také jeden Švéd, jeden Fin, jeden Slovák a dva Kanaďané," upozornil Mansson, že pod Putinovou standardou nenastoupili v Čeljabinsku jen Rusové a Bělorusové, ale také Švéd Adam Almquist, Fin Teemu Pulkkinen a Kanaďané Trevor Murphy, Taylor Beck a Slovák Michal Čajkovský.

Celá KHL od samého začátku vznikla ve spolupráci s vrcholnými ruskými politiky. V některých klubech v pozici majitelů i funkcionářů působí lidé z nejužšího Putinova okruhu.

Mansson nedávno také upozornil, že halu, kde se konal zápas Chabarovsku s CSKA Moskva zdobilo obří písmeno Z, tedy symbol ruské hrdosti na vojenský vpád na Ukrajinu.

Reklama

Související témata: