Hlavní obsah

Petržela ostře tepe do Haška: Je největším hlupákem ze všech hlupáků

Válku na Ukrajině odsuzuje, nepopírá však, že za čtyři sezony na lavičce fotbalistů Petrohradu si v Rusku udělal spoustu přátel. I proto devětašedesátiletý trenér Vlastimil Petržela nesouhlasí s principem kolektivní viny na všechny ruské sportovce. V rozhovoru pro ruský RB Sport se pak prostějovský rodák velmi nelichotivě vyjadřuje o bývalém hokejovém brankáři Dominiku Haškovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vlastimil Petržela.

Článek

Právě olympijský šampion z Nagana se totiž zasazuje mj. o to, aby čeští občané ze zákona nemohli pracovat v Ruské federaci. Vedení NHL pak zase prostřednictvím dopisu zaslaném českým ministerstvem zahraničí vyzýval, aby minulý týden při úvodních dvou zápasech nového ročníku NHL v Praze nesměli za San Jose a Nashville nastoupit ruští hokejisté.

„Víte, jsou hlupáci, kteří nadávají těm, kteří pracují v Rusku. Ale vím, že Hašek; největší hlupák ze všech hlupáků; nechtěl, aby ruští hokejisté působící v klubech NHL hráli v Praze," uvedl Petržela, jenž fotbalisty Petrohradu vedl od roku 2002 a stal se vůbec prvním zahraničním trenérem v ruské lize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominik Hašek.

„V Česku je dost bláznů a mnozí jsou silně proti Rusům. Ne však celá země. Polovina si to myslí, polovina zase něco jiného. Lidem se říká, že Putin je vinen za všechno a oni tomu věří. Jsem také proti tomu, co se děje na Ukrajině. Ale v Rusku mám mnoho přátel a vím, že lidé tam jsou normální. Nejsou ničím vinni," míní Petržela.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vlastimil Petržela.

Impulsivní trenér, jenž s Petrohradem získal v roce 2003 Ligový pohár a o tři roky později jej dovedl do čtvrtfinále Poháru UEFA, je proti míchání politiky a sportu.

„To nejde dělat. Nemám rád válku. I kvůli ní máme všechno drahé – plyn, ropu, benzín, potraviny. Je to katastrofa! A pak se říká, že za všechno mohou Rusové," uzavřel Petržela.

Reklama