Hlavní obsah

Legenda ruského hokeje uvízla v Kyjevě. Stejně bych tu zůstal, vzkazuje

Zlatý medailista z olympiády v Albertville ještě v dresu Sovětského svazu a stříbrný z Nagana už jako reprezentant Ruska, avšak ve skutečnosti Ukrajinec žijící v Kyjevě. To je Alexej Žitnik, který také působil v NHL, mimo jiné byl v Buffalu spoluhráčem Dominika Haška, který se o své komunikaci s Žitnikem zmínil v pořadu Příklep na Sport.cz. „Alex je Ukrajinec a vždycky měl k Ukrajině blízko,“ vysvětluje bývalý gólman.

Legendu ruského hokeje uvízla v Kyjevě. Stejně bych tu zůstal, vzkazuje. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Ten odpovídá na dotaz, jestli zůstává v kontaktu s někým ze svých někdejších ruských spoluhráčů. „Nejsem. Na většinu kluků nemám telefon, na některé bych dohledal určitě. S kým jsem ve spojení, je Alex Žitnik," prozrazuje sám od sebe, aniž by tušil, že dotaz na Žitnika by tak jako tak následoval podle scénáře.

„Vím od něj zajímavé věci, jak to chodilo, když tam byl ještě Tichonov (pozn. někdejší trenér CSKA Moskva a sovětské reprezentace), ty různé metody... ty dopingové aféry, o kterých se teď mluví, aspoň podle toho, co jsem slyšel, to má dlouho do minulosti," začíná Hašek, ale pak se vrací k válce na Ukrajině, kterou jeho bývalý parťák z týmu Sabres prožívá přímo v rodné vlasti.

Dominik Hašek se zastává Samuela Bučka, přestože morálně s ním nesouhlasíVideo: Sport.cz

„Začal v Sovětském svazu, pokračoval na olympiádě s ruskou reprezentací, v devadesátém osmém byl stříbrný, ale v srdci má Kyjev, má tam i bydlení, bydlí napůl v New Yorku, napůl v Kyjevě," vysvětluje Hašek.

Souboj gólmanů v Pardubicích? Každý chce být jedničkou, říká Hašek v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Na začátku války jsme si volali já nevím každý druhý den, teď si napíšeme tak jednou dvakrát za měsíc," prozrazuje bývalý brankář. Podle jeho slov Žitnik ani neplánuje Ukrajinu opustit, i kdyby to pro dospělého muže bylo podle zákona možné. „Říkal: Ne, ne, já jsem rád, že jsem tady, já tady chci být, chci to tady podpořit," zprostředkovává host Příklepu. Více najdete ve videu z pořadu, který si také můžete v kompletní podobě přehrát i jako podcast.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice