Hlavní obsah

Japonsko - Česko 1:2 PPO vítězné premiéře rozhodla Mrázová gólem při signalizované výhodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiérové vystoupení v elitní skupině A ozdobily české hokejistky na MS v kanadském Bramptonu cennou výhrou nad Japonskem 2:1 v prodloužení, které po 196 vteřinách rozhodl gól Kateřiny Mrázové při signalizovaném vyloučení v asijském týmu. Výborný výkon předvedla Blanka Škodová, která nahradila v sestavě zraněnou brankářku číslo jedna Peslarovou.

Jiný svět. Česká reprezentace nahlédla do zázemí hokejistek americké univerzity. Pasáž z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Český celek se snažil zatlačit soupeřky do jejich obranného pásma. Řadu šancí, včetně těch jasných z hole Hymlárové či Šapovalivové, ale pochytala Masuharaová. Její spoluhráčky se snažily každé chybičky národního týmu využít k ohrožení debutující gólmanské jedničky Škodové, která už v 6. minutě proti Kojamaové vytáhla ze svého repertoáru skvělý zákrok.

Japonky měly výborný pohyb, řadu jejich střel ale dokázala blokovat reprezentační obrana. Blízko otevření skóre byla Tejralová, její střela se v závěru první třetiny ale otřela o tyčku. Když do první pauzy chybělo už jen 37 sekund, mohla se radovat z gólu Pejšová. Krásně se uvolnila na modré čáře, následně si sjela mezi kruhy a rychlým švihem se trefila přesně k tyči.

Při první české přesilovce, která přišla až ve druhé třetině, se mohly o zvýšení náskoku postarat Mrázová i Vanišová, ale nebyly přesné v koncovce. V polovině utkání měla naopak vyrovnání na holi Akane Šigaová, ale s jejím brejkem si Škodová poradila. Opakovaná šance výborné japonské útočnice skončila na tyčce, na druhé straně se neujala ani akce Přibylové.

Výkony gólmanek měly navrch nad ofenzivními schopnostmi obou týmů. Jak šel čas, tak japonská aktivita vadla. Zjevně na to mělo vliv, že soupeřky měly za sebou středeční zápas s USA (1:7). Těsně před koncem prostředního dějství nevyšel ani pokus o gólové repete Pejšové, její střela švihem skončila ve výstroji Masuharaové.

Ve třetí části bohužel platilo tradiční nedáš, dostaneš. Šance Šapovalivové zůstala nevyužita, na druhé straně si české hráčky neporozuměly u mantinelu. Japonky se tak zmocnily kotouče, Škodová ránu Tokoové jen vyrazila a u odraženého puku byla nejrychleji zakončující Ukitaová.

Od vyrovnání soupeřek na 1:1 měly herně jasně navrch české hokejistky. Bez potíží přečkaly oslabení, následně měly možnost rozhodnout Mrázová, Šapovalivová, Křížová, Neubauerová a Vanišová, jenže skóre zůstalo nerozhodné. Došlo tak na prodloužení, při němž se sama na japonskou gólmanku řítila Tejralová, ale nenašla mezi jejími betony žádnou mezírku.

Ale celý časový limit pro nastavení se vyčerpat nemusel. Po faulu na Láskovou při signalizované výhodě reprezentantky podržely šikovně puk, rozehrály kombinaci ve čtyřech proti třem a Neubauerová přihrávkou našla skórující Mrázovou, která nadvakrát dostala puk do japonské sítě a Češky si zapsaly dva body do tabulky.

Mistrovství světa hokejistek
Skupina A:
Česko-Japonsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branka: 20. Pejšová (Přibylová, Neubauerová), 64. Mrázová (Neubauerová, Lásková) – 44. Ukitaová (Tokoová), hlavní rozhodčí Cookeová a Rapinová (obě USA), vyloučení 1:1, bez využití, 568 diváků
Česko: Škodová – Pejšová, Lásková, Tejralová, Čajanová, Jandusíková, Trnková – Šapovalivová, Mrázová, Mlýnková – Křízová, Pejzlová, Vanišová – Hymlárová, Přibylová, Neubauerová – Pištěková, Mills, Pátková.
Japonsko: Masuharaová – Ao. Šigaová, Hitosatová, Koikeová, Hosojamadaová, Sekiová, Š. Jamašitaová, Satoová – Ukitaová, Tokoová, Kojamaová – H. Jamašitaová, Itoová, Ak. Šigaová – Suzukiová, Enomotoová, Wadžimaová – Rio Norová, Mijazakiová.
Kanada - Švýcarsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Skupina B:
Německo - Švédsko 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)
Tabulka skupiny A:
1.USA110007:13
2.Kanada110004:03
3.ČR101002:12
4.Japonsko200112:91
5.Švýcarsko100010:40

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.