Hlavní obsah

Petr Čech si splnil dětský sen. V hokejové brance čelil elitním hráčům z NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl za sebou fantastickou kariéru a byl považován za jednoho z nejlepších fotbalových brankářů historie. Dnes již čtyřicetiletý Petr Čech nezanevřel na roli strážce tyčí ani po skončení profesionální kariéry, paradoxně se totiž vrhl do hokejové branky, kde nedávno postoupil o level výš a podepsal roční smlouvu v třetiligovém klubu. A jelikož bere svou roli maximálně vážně, využil jedinečné příležitosti a zatrénoval si s hráči klubu z NHL Chicaga Blackhawks.

Foto: Jana Mensatorová/SAVES HELP

Petr Čech v kalendáři k projektu SAVES HELP.

Článek

Petr Čech v hokejové brance. Před několika lety nečekaná věc, jenomže český brankář světu ukázal, že má stále chuť něco dokázat. Místo fotbalových rukavicích tak obul brusle, hodil na sebe několik kilogramů vážící výstroj, lapačku, vyrážečku a v neposlední řadě také brankářskou helmu. Po štaci ve čtvrté anglické lize přišlo kariérní maximum v podobě podpisu smlouvy s třetiligovým Chelmsfordem Chieftains.

A jelikož zdokonalování brankářských zkušeností myslí naprosto vážně, rozhodl se pro výzvu v podobě tréninku s hokejovým klubem Chicago Blackhawks, kde mimo jiné působí i český brankář Petr Mrázek, pro kterého naopak byla připravena opačná výzva – fotbalové pokutové kopy. „Nebyl jsem špatný," zhodnotil Mrázek, který proměnil dvě z pěti penalt.

Další den si krajané sporty vyměnili. Čtyřicetiletý Čech se postavil na led v kompletní hokejové brankářské výstroji s maskou ve stylu britské vlajky. Nejprve na zahřátí likvidoval střely od trenéra brankářů Hawks Jimmyho Waiteho, poté z o něco větší vzdálenosti pálili obránci. A v neposlední řadě nesměli chybět ani rány od útočníků, které potvrzovaly mimořádné kvality.

„Stojíte proti nejlepším hráčům na světě, takže musíte očekávat, že budou mít dobrou střelu, budou chytří a budou mít vše pod kontrolou," zhodnotil Čech, který se cítil pohodlně. „Snažíte se dělat to stejné, vyplnit mezery v bráně a zkoušet je přečíst, což mi bohužel moc nešlo. Celkově jsem si to opravdu užil, byla to pro mě zkušenost k nezaplacení," je rád plzeňský rodák, který si vyzkoušel i trestná střílení například proti Tyleru Johnsonovi nebo Andreasi Athanasiouovi.

„Velkou výzvou je bruslení, protože je potřeba získat správnou techniku," upřesňuje s tím, že vidí velkou podobnost s fotbalem. „Tlak na brankáře je stejný, jen povaha hry je jiná. Důležité je být před každou střelou na správném místě. Splnil se mi tím dětský sen," zářil Čech, který měl možnost navštívit i nedávné vítězné utkání Chicaga proti Calgary.

Kamarádství Čecha s Mrázkem začalo zhruba před deseti lety. V té době si prvně jmenovaný upevňoval odkaz jednoho z nejlepších brankářů v historii Premier League v dresu Chelsea, naopak Mrázek začínal v Red Wings. Tajemstvím nebyla ani Mrázkova fanouškovská náklonnost právě k Blues, na jejichž zápas byl několikrát pozván přímo do Londýna. „I když nehrál, pořád se o nás staral," řekl Mrázek o svém kolegovi, kterému i nadále ochotně pomáhá s hokejovými brankářskými dovednostmi.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec