Hlavní obsah

Pro brankáře Milotu byl břeclavský turnaj největším zážitkem. Příště to může vyjít na zlato, je přesvědčený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělými zákroky držel ve finále břeclavského Hlinka Gretzky Cupu s Kanadou českou hokejovou osmnáctku dlouho nad vodou, avšak v závěru úvodního dvacetiminutového prodloužení inkasoval ze Spenceho hole rozhodující gól. Brankář Jakub Milota netajil po dramatickém utkání značné zklamání z toho, že se jeho tým musel nakonec spokojit se stříbrnými medailemi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář České republiky Jakub Milota na Hlinka Gretzky Cupu.

Článek

„Kanadský útočník najížděl na branku sám. Natáhl si mě na vzdálenější tyč a já už jsem nestihl proti jeho střele zasáhnout. Je to škoda. Byli jsme hodně blízko, abychom zvedli pohár pro vítěze nad hlavy. Nějakou dobu z toho budeme asi špatní, ale za pár dní zřejmě doceníme, jak mimořádně povedený turnaj jsme odehráli," předpokládá Milota.

Zapátral v paměti, zda už někdy v minulosti chytal v tak dlouhém zápase. „Myslím, že jsem jednou byl u toho, když se nastavovalo i druhých dvacet minut. V Břeclavi k tomu bylo taky hodně blízko. Dostat rozdílový gól pouhých sedm vteřin před pauzou, která by nastala, je hodně smolné," štvalo ho. „Jsem si jistý, že po přestávkovém odpočinku bychom nebyli bez šance na úspěch," myslí si.

Milota připustil, že nebylo snadné udržet se takřka osmdesát minut čistého času ve stoprocentní koncentraci. „Kanaďané byli hodně nebezpeční z rychlých protiútoků. Pálili z každé pozice. Snažil jsem se proto v brance hlavně správně dýchat a udržet se v pohodě," líčil.

Poté, co inkasoval rozhodující branku, se k němu sjeli do jednoho všichni spoluhráči, aby ho utěšili. „Tvoříme skvělou partu. Těch několik uplynulých týdnů jsme žili jako velká rodina. Sedli jsme si, makali jsme jeden za druhého," těší Milotu velmi dobré vztahy v juniorském národním mužstvu.

Finále s Kanadou i předchozí duely české osmnáctky před zaplněnými tribunami břeclavského stadionu pro něj znamenaly dosud největší hokejový zážitek. „Asi to tak má i spousta dalších kluků. Musím divákům hrozně moc za přízeň poděkovat. Neuvěřitelně nás podporovali. Když po našem vyrovnání na 2:2 v závěru základní hrací doby finálového zápasu hlediště vybuchlo nadšením, tak to byl nádherný pocit," svěřil se.

Milota předpokládá, že druhá příčka na Hlinka Gretzky Cupu zvedne českým mladíkům sebevědomí. „A taky je to pro nás motivace, abychom makali ještě víc a příště to třeba dotáhli ke kýženému zlatu," má jasno. Řada hráčů včetně něj se nyní rozhodla pokračovat v nadějně započaté kariéře v zámoří. „Věřím ale, že se znovu sejdeme příští rok v dubnu na kempu před mistrovstvím světa. A na šampionátu můžeme dosáhnout nějakého skvělého úspěchu," je přesvědčený.

Reklama

  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.