Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 1:2 PPRusko získalo na MS dvacítek bronz, Švédové jsou opět čtvrtí

Hokejisté Ruska porazili v duelu o 3. místo na mistrovství světa dvacítek v Montrealu Švédsko 2:1 v prodloužení a získali medaili posedmé za sebou. V čase 60:33 rozhodl útočník Denis Gurjanov. Švédové potřetí v řadě v boji o bronz neuspěli.

Článek

Rusko od zisku titulu v roce 2011 dosáhlo celkem třikrát na stříbro a třikrát na bronz. Švédové dopadli stejně jako v minulých dvou letech. V roce 2015 prohráli v Torontu v duelu o 3. místo se Slovenskem (2:4) a loni v Helsinkách s USA (3:8).

Seveřané měli v úvodním dějství výraznou převahu a přestříleli soupeře 15:3. Rusko se ale ubránilo v úvodu při Kudakově trestu a v 10. minutě minul v šanci těsně branku Andersson.

Na druhé straně stihl při Poluninově průniku zblokovat střelu Dahlin. Při Beljajevově vyloučení si gólman Samsonova poradil s tečí Erikssona Eka. Po následném Urakovově faulu se tým kouče Valerije Bragina ubránil i 14 sekund ve třech proti pěti.

Po 16 vteřinách druhého dějství se radovali z první trefy utkání Rusové. Nejlepší střelec turnaj Kaprizov se po pravém křídle natlačil před Sandströma, nadvakrát jej prostřelil a připsal si svou devátou trefu na šampionátu.

Odpovědět se snažil Eriksson Ek, zvýšil náskok Rusů mohl po kombinaci s Kaprizovem Polunin. V polovině utkání bylo vyrovnáno. Rykov nedokázal odpálit puk před brankou a Dahlén prostřelil Samsonova mezi betony.

Při vyloučení Erikssona Eka mohl vrátit Rusku vedení Kaprizov a obrat ve skóre se nepodařil ani při sólovém úniku Dahlénovi. Další šanci Švédů neproměnil Wengerli, v závěru druhé dějství nejdříve trefil Karlström tyč a neuspěl ani Andersson.

Ve třetí třetině měl nejdříve dvě šance na ruské straně Trenin, na Samsonovovi zase ztroskotal Karlström. V 54. minutě pomohla Švédům tyč po Gurjanovově střele. Pak v závaru před švédskou brankou neuspěli Kaprizov a Kvartalnov. Prodloužení neodvrátila ani kombinace Grundströma s Nylanderem.

V nastavení chybně rozehrál šestnáctiletý Dahlin na Nylandera na vlastní modré čáře, Gurjanov se dostal před Samsonova a bekhendovým zakončením vystřelil bronz.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Montreal - o 3. místo:
Švédsko - Rusko 1:2 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Dahlén - 21. Kaprizov (Vorobjov, Rykov), 61. Gurjanov. Rozhodčí: Burchell (Kan.), Kubuš (SR) - Suominen (Fin.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 8366.
Švédsko: Sandström - Larsson, Dahlin, L. Carlsson, Bernhardt, Kylington, G. Carlsson, Gunnarsson - Grundström, Eriksson Ek, A. Nylander - Dahlén, Asplund, Karlström - Ahl, Andersson, Lööke - Ohlsson, Wingerli, Söderlund. Trenér: Tomas Monten.
Rusko: Samsonov - Rykov, Sidorov, Kudako, Sergačov, Voronkov, Zborovskij, Dronov - Polunin, Vorobjov, Kaprizov - Karnauchov, Kvartalnov, Gurjanov - Urakov, Beljajev, Trenin - Alexejev, Jurtajkin. Trenér: Valerij Bragin.

Reklama

Související témata: