Hlavní obsah

Šest mužů do boje o trůn po Královi. Nominaci na šéfa svazu dostal i Bříza, sám ale neví, zda ji přijme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bude to pořádná volební řež. Celkem šest mužů se bude na konferenci 18. června nakonec ucházet o post šéfa hokejového svazu uvolněného rezignací Tomáše Krále. Výkonný výbor po středečním několikahodinovém jednání potvrdil, že oprávněné subjekty – členské kluby a krajské exekutivy svazu – předložily ve stanovené lhůtě nominaci těchto mužů: Petr Bříza, Otakar Černý, Alois Hadamczik, Dominik Hašek, Bedřich Ščerban a Jiří Šlégr. V případě, že by žádný z kandidátů neobdržel v prvním kole volby prezidenta Českého hokeje nadpoloviční většinu hlasů, následuje další kolo, do něhož postoupí dva kandidáti s nejvyšší podporou.

Foto: Sport.cz/PRÁVO, Profimedia.cz

Šestice kandidátů na post prezidenta českého hokeje (zleva shora) Petr Bříza, Dominik Hašek, Alois Hadamczik, Jiří Šlégr, Otakar Černý a Bedřich Ščerban.

Článek

O předsednické křeslo usilují vesměs hokejové legendy a poprvé od roku 2004, kdy končil ve funkci Karel Gut, povede svaz člověk s bohatými úspěchy na hráčském či trenérském poli.

"Zmíněnou šestici nominovaly členské kluby či krajské organizace svazu. Před konferencí je pak na kandidátech, zda nominaci přijmou," naznačil mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. Přesně v tomto duchu pak zareagoval úřadující viceprezident IIHF. „Říkal jsem, že neplánuju kandidovat. Opravdu jsem o tom neuvažoval, nicméně moje nominace z Opavy a dalšího subjektu byla poslána, a byl jsem tudíž požádán, abych teď zvážil, jestli ji přijmu. Teprve v příštích dnech učiním takové rozhodnutí. Nechte mi, prosím, pár dní na rozhodnutí," sdělil pro sport.cz Bříza, že ještě není rozhodnut, že svou nominaci přijme.

„Teď jsme připravovali změnu stanov, aby se prezident svazu volil na dva roky, aby se srovnaly mandáty v roce 2024. Právě tehdy máme domácí MS, což je ta nejdůležitější akce, kterou máme před sebou," připomíná Bříza, kromě viceprezidentem IIHF je i předsedou organizačního výboru MS 2024 v Praze a Ostravě.

Všichni navržení se v podstatě shodují, že by rádi dosáhli uklidnění českého hokejového prostředí s tím, že současné turbulence v hnutí a různé mediální přestřelky ničemu neprospívají. Ve svých vyjádřeních vyjadřují podporu trenérům mládeže a chtějí pomoci přežít malým klubům, kterých se dotkne zdražování. Rozhodující tak bude, kdo z nich získá výraznější lobby.

Konference ale zvolí i nástupce za členy výkonného výboru, jejichž mandát předčasně končí, ačkoli podle stanov může nahradit až čtyři z nich kooptací. Rozhodně bude potřeba obsadit místo Libora Zábranského, který abdikoval v březnu po nástupu k reprezentaci v roli asistenta kouče. V případě zvolení Břízy, Ščerbana či Šlégra předsedou, tak i za některého z nich, protože všichni tři jsou už nyní v exekutivě Českého hokeje.

Na uvolněná místa členů výkonného výboru svazu byli oprávněnými subjekty nominováni Otakar Černý, Petr Dědek, Ctibor Jech a Aleš Kmoníček. Zvolen bude kandidát, který obdrží v jednom kole volby nejvíce hlasů, a na případná další uvolněná místa kandidát nebo kandidáti, kteří se umístí za ním.

Volba prezidenta i členů výkonného výboru bude tajná. S cílem sjednotit funkční období všech 11 lidí ve vedení hokejového svazu bude na konferenci současně navrženo, aby byli prezident i noví členové výboru zvoleni stejně jako stávající vedení s mandátem do řádné volební konference v roce 2024.

Delegáty s hlasem rozhodujícím jsou na konferenci prezident svazu (1), jeho viceprezidenti (3), předseda dozorčí rady (1), zástupci Tipsport extraligy (14), zástupci první ligy (14) a druhé ligy (14) i představitelé regionů (14) a zástupce ligy žen (1). Vzhledem k tomu, že prezident (Král) a jeden z viceprezidentů (Zábranský) rezignovali, je jejich nástupce oprávněno volit 60 delegátů.

Kandidáti na post prezidenta ČSLH
Petr BŘÍZA (57)
Datum a místo narození: 9. prosince 1964, Praha
Bývalý brankář, později funkcionář, politik a podnikatel; největší část hráčské kariéry spojil se Spartou, se kterou získal čtyři tituly; chytal i ve Finsku a Německu; účastník tří OH a sedmi MS, má čtyři bronzové medaile z MS a bronz z OH; po ukončení kariéry (2006) se stal generálním manažerem Sparty, o pět let později předsedou představenstva a byl i majitelem; v roce 2016 byl zvolen do Rady Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF), od loňska je místopředsedou IIHF; od roku 2008 je viceprezidentem Výkonného výboru ČSLH; v letech 2010 až 2018 byl zastupitelem Hlavního města Prahy, nejprve za ODS, později za TOP 09.
Otakar ČERNÝ (50)
Datum a místo narození: 20. září 1971, Kladno
Bývalý obránce a syn někdejšího šéfa sportovního zpravodajství ČT Otakara Černého staršího; na kontě má několik extraligových startů za Kladno; po ukončení hráčské kariéry byl manažerem kladenského klubu, mládežnických reprezentací a hokejové Síně slávy, působil i na kladenském zastupitelstvu.
Alois HADAMCZIK (70)
Datum a místo narození: 20. června 1952, Kravaře
Bývalý úspěšný trenér, v extralize vedl Olomouc, Vítkovice, Třinec, Spartu a Brno, působil i v Německu; s reprezentací získal během dvou období stříbro a dva bronzy z MS, z OH 2006 má bronz; severomoravský patriot je rovněž úspěšným podnikatelem (především v oblasti realit, vlastní například Buly centrum v Kravařích, před lety byl i spoluvlastníkem fotbalového Baníku), angažuje se i v komunální politice.
Dominik HAŠEK (57)
Datum a místo narození: 29. ledna 1965, Pardubice
Bývalý brankář a jedna z největších postav českého hokeje, výraznou stopu zanechal i v NHL, kde byl dvakrát vyhlášen hráčem sezony; na OH 1998 byl "Dominátor" hlavním strůjcem senzačního českého vítězství a posléze byl zvolen domácím Hokejistou století; s Pardubicemi získal tři ligové tituly, s Detroitem dvakrát vyhrál Stanley Cup; kariéru definitivně ukončil v 47 letech, o dva roky později byl jako první český zástupce uveden do Síně slávy v Torontu; podnikal v oblasti sportovního oblečení a nápojů, ale neuspěl.
Bedřich ŠČERBAN (58)
Datum a místo narození: 31. května 1964, Jihlava
Bývalý obránce a medailista z olympijských her i mistrovství světa, kromě tří titulů s Jihlavou má i jeden se Vsetínem a jeden ze Švédska; působil také ve Finsku a v Německu; od roku 2008 je jednatelem Dukly Jihlava, je též předsedou hokejového krajského výkonného výboru na Vysočině a členem výkonného výboru hokejového svazu; dříve rovněž podnikal v oblasti zprostředkovatelských služeb a obchodu.
Jiří ŠLÉGR (51)
Datum a místo narození: 30. května 1971, Jihlava
Bývalý obránce je jediným českým hokejistou, který vyhrál olympijské hry, mistrovství světa, Stanleyův pohár i domácí titul; z Litvínova odešel "Guma" do NHL, kde strávil 11 sezon, působil i ve Švédsku a v Rusku; jako šéf Litvínova se několikrát postavil na střídačku, předloni v klubu skončil; angažoval se také ve vrcholné politice, v letech 2010 až 2013 byl poslancem za ČSSD a později neúspěšně kandidoval do parlamentu i do senátu.
Kdo by podle vás měl vést Český svaz ledního hokeje?
Petr Bříza
6,9 %
Otakar Černý
1,4 %
Alois Hadamczik
80,7 %
Dominik Hašek
4,3 %
Bedřich Ščerban
3,5 %
Jiří Šlégr
3,2 %
Celkem hlasovalo 7036 čtenářů.

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 60. min Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko