Hlavní obsah

Tohle nemůžou myslet vážně! Znechucená oběť rasismu v Evropě končí, vrací se do zámoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Praha

Rasistické gesto ukrajinského hokejového útočníka Kremenčuku Andreje Deniskina, kterým na konci září v utkání tamější nejvyšší soutěže urážel obránce tmavé pleti Jalena Smerecka, má dohru. Čtyřiadvacetiletý rodák z Detroitu se se svým klubem Donbassem Doněck dohodl na předčasném ukončení smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Americký obránce Jalen Smereck na snímku z roku 2017, kdy působil v zámořské OHL za tým Flint Firebirds.

Článek

Deniskin v zápase po jedné z potyček zakřičel na amerického obránce Smerecka a následně pantomimicky oloupal banán a snědl ho. Rozhodčí nejproduktivnějšího hráče Kremenčuku minulé sezony vyloučili do konce zápasu a s dodatečným postihem pak přišla i disciplinární komise.

Rodákovi z Kyjeva vyměřila třináctizápasový flastr. Nepodmíněně mu ovšem zastavila činnost jen na tři duely, ze zbylých deseti se může majitel pěti startů za ukrajinskou reprezentaci vykoupit. Cena za jeden zápas činí pět tisíc ukrajinských hřiven (v přepočtu 4130 korun). Pakliže tedy Deniskin vysází z peněženky 50 tisíc hřiven (41 300 korun), za oloupaný banán si odsedí jen tři duely...

Smerecka, který se v létě poprvé rozhodl vyzkoušet evropské angažmá, verdikt disciplinárky zaskočil. „Ani mi to nepřijde jako suspendace. Tohle nemůže být bráno vážně. Vždyť větší trest dostanete za krosček nebo nějaký pitomý zákrok. Prostě za hokejové záležitosti. A tohle nemělo s hokejem nic společného. Tohle je prostě celé špatně," uvedl pro ESPN zadák, který v pěti zápasech ukrajinské ligy zaznamenal gól a tři asistence.

Další už ale nepřidá, s Doněckem se po pouhých dvou a půl měsících domluvil na rozvázání kontraktu. Podle posledních zpráv by se měl Smereck vrátit do zámoří, údajně má na stole nabídky z nižších AHL a ECHL.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko