Hlavní obsah

Tondr vyfasoval za zranění sudího stop na 15 měsíců. A hrozí mu i trestní stíhání

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Patnáct měsíců zákazu činnosti. Takový trest dnes udělila disciplinární komise Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) obránci druholigového Jablonce nad Nisou Martinu Tondrovi za udeření hokejkou do krku hlavní rozhodčího Patrika Vokřála v sobotním utkání v Táboře. Tondrovi hrozilo zastavení činnosti v rozmezí třech až osmnácti měsíců. Případem se navíc z vlastní iniciativy začala zabývat táborská policie.

Zraněný rozhodčí Vokřál po zákroku Martina Tondra.Video: Český svaz ledního hokeje

 
Článek
Fotogalerie

„Byl jsem u mantinelu a obránce Černý mě na něj srazil. Když jsem vstával, byl jsem dezorientovaný a myslel jsem si, že je před námi puk. Chtěl jsem Černému nadzvednout hokejku a ony vyletěly. Rozhodčí jel okolo nás a hokejky ho trefily do hrtanu. Nemám třetí oko a nedokážu vidět za sebe. Od začátku jsem říkal, že jsem nechtěl rozhodčího, který je bezbranný, praštit hokejkou nebo ho nedejbože zabít. Byla to nešťastná náhoda," bránil se Tondr.

„Hodně jsme brali v potaz svědectví hráčů zápasu a ani jeden z nich neprokázal přímý úmysl Tondra zranit rozhodčího. To by mu v tom případě hrozil doživotní zákaz činnosti. Na druhou stranu ale z rekonstrukce celé situace, kterou jsme si provedli, nám přišla výpověď Tondra jako úplně mimo. Prostorově i časově totiž daný moment popisoval diametrálně jinak než ostatní hráči," prohlásil po dnešním jednání předseda disciplinární komise František Dvořák.

„V prostoru u mantinelu už puk dávno nebyl, nacházel se dvacet nebo pětadvacet metrů odsud. U modré čáry byla seřazena trojice rozhodčí Vokřál a hráči Černý s Tondrem. Směrem od mantinelu do hřiště vyletěla hokejka a zasáhla rozhodčího. Nemůžeme s jistotou tvrdit, jestli byla rána hokejkou směrována na hlavu hráče nebo rozhodčího. Ale úmysl udeřit hokejkou byl jednoznačný. Nešlo o souboj o puk, ten už tam dávno nebyl," shodl se Dvořák s ostatními členy disciplinárky.

Vokřál byl čtyři dny v nemocnici

Ta k vynesenému trestu dospěla ze zápisu o utkání i zprávy delegáta. Dnešního jednání se jako svědci zúčastnili čárový rozhodčí utkání Aleš Vavruška, který po zranění Vokřála utkání předčasně ukončil, brankář Tábora Tomáš Klestil a obránce Jihočechů Tomáš Černý. Telefonicky členové komise mluvili i s Evženem Kostkou, předsedou Jihočeského krajského výboru ČSLH a bývalým extraligovým rozhodčím, a s postiženým rozhodčím Patrikem Vokřálem.

Ten po zákroku Tondra na chvíli upadl do bezvědomí a utrpěl těžký otřes mozku. V táborské nemocnici strávil čtyři dny.

Kvůli zhmožděnému hrtanu měl problém s přijímáním stravy a nyní je po úterním propuštění z nemocnice v pracovní neschopnosti.

„V neděli i v pondělí jsem panu Vokřálovi volal a mluvili jsme spolu. Zkoušel jsem mu volat a psát i dnes, zatím je to ale bez odezvy. Klidně ho i osobně navštívím," řekl Tondr, jenž se může proti trestu odvolat k výkonnému výboru ČSLH a po uplynutí poloviny trestu může požádat o prominutí zbytku trestu. „Ještě nevím, jestli možnosti odvolání se využiju. Chci mít chladnou hlavu a ne hned střílet od boku. Jsem zklamaný, že nemůžu hrát hokej. Mám ho rád, dělám u hokejového týmu."

Celý případ už začala z vlastní iniciativy prošetřovat táborská policie a v úterý si předvolala Vokřála, aby k události poskytl informace. Tondrovi tak hrozí trestní stíhání. „Vždycky počítám s tím nejhorším, abych byl připravený na všechno. Když to přijde, tak to přijde. S tím už člověk nic nenadělá. Pro mě je stěžejní, že pan Vokřál je v rámci mezí v pořádku a nehrozí mu komplikace."

Utkání, které bylo ukončeno v 50. minutě za stavu 3:0 pro Tábor, bude v nejbližší době zkontumováno s výsledkem 5:0 ve prospěch Jihočechů.

Reklama

  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice