Hlavní obsah

Trend světového hokeje, v němž Češi zaostávají. Bylo mi vyčítáno, co vymýšlíme, vzpomíná Jandač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z trendů, kterými se ubírat současný lední hokej, je rozšiřování realizačních týmů o členy s užší specializací. „Neříkám, že to nafouklé je vždycky správně, ale prostě trend je takový už dlouhodobě a my furt v tomhle možná trošku zaostáváme,“ míní Josef Jandač v pořadu Příklep na Sport.cz.

Jak se proměnila práce hokejového trenéra? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Právě 54letý kouč, který je momentálně bez angažmá, se s problémy vyplývajícími z nedostatečné šíře realizačního týmu potýkal, když vedl národní tým. „Pamatuji si, jak mi tenkrát bylo vyčítáno, že se nevejdeme ani do autobusu, že nám ani nestačí saka a tak dále, přitom realizační tým zůstal ve stejném počtu," líčí muž, který vedl český výběr v letech 2016-2018.

Ve své pozici se mu tak běžně stávalo, že soupeři měli výrazně širší realizační tým. „Jenom Kanada, ta má třeba, já nevím, sedm lidí, kteří se trénováním zaobírají," upozorňuje a přidává zkušenost z olympijských her. „Vím, že pracovní tým na olympiádu do Korey měl 15 skautů, 15 lidí, kteří skautovali Evropu, aby připravili tým pro olympiádu," pokračuje v porovnávání s Kanadou. „My měli vlastně trenéry, jako nás, co jsme měli rozdělené a Jirku Fischera," říká Jandač.

Dal mi týden na rybách, způsobil poprask po celé zemi. Vzpomínka na legendárního kouče v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Ohromný rozdíl vnímá například v oboru videokoučů. Zatímco dnes obvykle bývá v profesionálním hokeji využíván celý tým vyhrazený pro práci s videem, sám Jandač si musel vystačit s jediným videotechnikem Denisem Havlem. U něj se prý scházel trenérský štáb české reprezentace ve frontě s flash disky. „Ten chudák furt měl vedle sebe nějaký redbully, nebo na čem jel, já nevím, on nespal a furt dělal," vypráví rodák z Berouna.

Josef Jandač vzpomíná v pořadu Příklep na Filipa Pešána, kterého vedl jako hráče. Následně mu nepřímo pomohl i v roli kouče.Video: Sport.cz

Přesto prý nebylo možné prosadit si širší realizační tým. „Na co, k čemu, vždyť ten hokej je jednou vymyšlený, v čem se hrabete, co vymýšlíte, a to bylo před několika lety a bylo mi to vyčítáno," vzpomíná Jandač.

Ve studiu také zaznívá, že Kari Jalonen, současný trenér české reprezentace, využívá více videospecialistů a šíři svého kádru „ospravedlnil" ziskem bronzové medaile na mistrovství světa. „Jestliže my budeme koukat, až se uspěje, aby si někdo něco mohl prosadit, tak je to přece špatně," reaguje Jandač.

Více najdete ve videu z pořadu Příklep s Honzou Homolkou, Martinem Kézrem a Josefem Jandačem. Dozvíte se mimo jiné, co Kari Jalonen prozradil Josefu Jandačovi, jak vypadala jeho spolupráce s Vladimírem Vůjtkem starším nebo kdo byl jedním z hlavních Jandačových kritiků za šíři kádru.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko