Hlavní obsah

VIDEO: Provokatér Ruutu narazil! Bývalý bitkař z Čechova ho nemilosrdně poslal k ledu

Helsinky/Praha

Má pověst raubíře, který na ledě častokrát své protihráče slovně provokuje. Když je však vyzván, aby si to vyřídil v pěstním souboji, nezřídka kdy dělá mrtvého brouka. Tentokrát však hokejový útočník Jarkko Ruutu narazil. Při helsinském derby ve finské lize mezi IFK a jeho Jokeritem totiž schytal ránu pěstí v okamžiku, kdy to čekal nejméně.

Jarkko Ruutu padá k ledu po úderu Trevora Gilliese.

 
Článek

Zmiňovaným ranařem byl Trevor Gillies, kterému pěstní souboje vůbec nejsou cizí. Čtyřiatřicetiletý Kanaďan sice odehrál 57 utkání v NHL, mnohem více času ale strávil v nižší American Hockey League (AHL). Rozhodně to ale nebyly pohledné akce, čímž tam zaujal. V 380 zápasech vstřelil jen osm branek, zato si připsal hned 1536 trestných minut.

Ruutu od začátku pátečního zápasu urostlého Gilliese, který loňskou sezónu působil v Čechově, provokoval a neodpustil si slovní průpovídky. „Není pochyb, že je to skvělý hokejista, ale existuje určitá lajna, která se nesmí překročit. A tohle přehnal. Abych byl upřímný, přál jsem si, aby se se mnou popral hned po buly, když jsem mu to nabízel, a zachoval se jako chlap," říkal den po utkání Gillies v televizním studiu.

Sto sedm kilogramů vážící Kanaďan si však nakonec se svým sokem účty vyřídil. A to v momentě, kdy to Ruutu nečekal. Uprostřed druhé třetiny se Gillies po odpískání postavil před svého gólmana a když k němu Ruutu přijížděl, úderem levé ruky a následně i pravačkou jej nemilosrdně poslal k ledu.

Ruutu hrál mrtvého, měl by dostat Oscara

„Skoro jsem se ho ani nedotkl. Blahopřeju! Jenom to ukazuje, jakým je typem chlapa," podivoval se nad reakcí finského forvarda Gillies. „Za tento herecký výkon by měl dostat Oscara. Předstíral, že je mrtvý, a už o pět minut později byl zpátky na ledě," dodával Kanaďan, jehož cílem prý nebylo Ruutuovi ublížit.

„V hokeji už zranil mnoho hráčů. Když se podíváte na internet, uvidíte spoustu jeho incidentů. Jsem v týmu proto, abych hrál tvrdě a fair, abych měl jistotu, že jsou mí spoluhráči v bezpečí a nic se jim nestane," řekl Gillies.

Na Ruutua mají od olympijských her 2006 v Turíně spadeno i čeští fanoušci. Při utkání Finska s Českou republikou tehdy poslal zezadu hlavou na mantinel Jaromíra Jágra. Zatímco otřesená česká legenda utkání nedohrála, Ruutu se celému incidentu ještě na ledě smál.

Reklama

Související témata:
  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán