Hlavní obsah

Česko - Slovensko 4:1Zlato! České hokejistky ovládly mládežnickou olympiádu. Triumf přidala i snowboardistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hokej sbírá medaile jako na běžícím páse ve všech kategoriích! Po úspěchu na univerziádě se znovu zadařilo mezi ženami. Hráčky do 16 let ovládly Evropský olympijský festival mládeže v rakouském Spittalu. Ve finále porazily Slovensko 4:1 a stejně jako výběr před rokem si mohly užít velkou zlatou euforii. Triumfovala i snowboardistka Vanessa Volopichová. Sbírka prvních míst pro českou výpravu se tak zdvojnásobila, už dříve uspěl sdruženář Lukáš Doležal a smíšený snowboardový tým Adéla Keclíková, Kryštof Minárik.

Foto: Facebook Česká hokejová reprezentace žen

České hokejistky do 16 let znovu ovládly Evropský olympijský festival mládeže.

Článek

České hokejistky v základní skupině zvládly už klíčový duel se Švédskem, které porazily 3:2 po nájezdech. Do finále totiž postoupil ze čtyřčlenné skupiny jen vítěz. S přehledem poté rozstřílely Německo i Itálii a v souboji o zlato je čekalo federální derby. Slovensko totiž překvapilo Finky.

Duel to byl o to pikantnější, že na střídačce se proti sobě postavil manželský pár. Jan Lucák trénuje český výběr, jeho žena Nicol Lucák Čupková ten slovenský. Převahu měly od první minuty Češky, které první třetinu vyhrály na střely drtivým rozdílem 18:4, ale recept na skvěle chytající Sumegovou nedokázaly najít.

Povedlo se to až ve druhé části nečekaně v oslabení, kdy ujela Linda Vocetková, jedna z účastnic nedávného mistrovství světa hráček do 18 let. Za Slovenky na zmíněném šampionátu zářila 14letá kometa Nela Lopušanová, která nechyběla ani v Rakousku, ale české reprezentantky si na ni dávaly speciální pozor.

Po úvodní brance však Češky začaly být příliš pasivní a Lopušanová vymyslela přihrávku do brejku na Juríkovou, jež srovnala. Rozhodovala tak až poslední třetina.

Rozhodující úder zasadil národní tým ve 45. minutě při hře čtyři na čtyři. Paroubková pěknou přihrávkou našla na pravém kruhu osamocenou Adélu Fromovou, která propálila přesunující se brankářku.

Češky se poté znovu příliš zatáhly, ale přežily varování Lopušanové, jež nastřelila tyčku. Vzápětí přidala uklidňující gól pěknou kličkovanou Tereza Gildainová. A v 55. minutě přišel druhý gól v oslabení a pojistka díky Veronice Hujové.

Po siréně tak vypukla obrovská česká euforie. Hráčky na sebe naskákaly a oslavily zatím největší úspěch svých začínajících kariér.

Volopichová: Bylo to překvapivě super

Patnáctileté Volopichové by na vítězství ve slopestylu stačila už známka za první finálový pokus, ale druhou jízdou ještě hodnocení vylepšila a vyhrála před Yunou Scheieggerovou a Sohou Janettovou. Obě Švýcarky ve středu ovládly kvalifikaci v níž byla Volopichová čtvrtá. "Chtěla jsem věřit tomu, že to po první jízdě tak zůstane. Ale pak jsem se zlepšila a už jsem to věděla. Bylo to překvapivě super, jsem ráda, že jsem odjela obě jízdy," uvedla Volopichová v tiskové zprávě.

Předposlední den soutěží přinesl českému týmu i dva bronzy a jeho bilance nyní činí 11 medailí (4-1-6). Na loňských hrách ve Finsku získali Češi tři zlaté a čtyři stříbrné, což byl nejlepší výsledek od premiéry soutěže v roce 1993.

Třetí místa přidali akrobatický lyžař Petr Müller ve slopestylu a smíšená štafeta v běhu na lyžích ve složení Jonáš Hellmich, Hanka Randáková, Matěj Kožnar, Anna Milerská. České kvarteto v závodě na 4x5 km nestačilo jen na vítězné Švédy a Finy. Müllera, který do desetičlenného finále prošel z šestého místa v kvalifikaci, předčili v dvoukolové soutěži Estonec Stefan Sorokin a šampion Fadri Rhyner ze Švýcarska.

Evropský olympijský festival mládeže (Itálie, Rakousko, Slovinsko) - hokej dívek:
Finále:
ČESKO - Slovensko 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)
Branky: 26. Vocetková, 45. Fromová, 53. Gildainová, 55. Hujová - 32. Juríková

Reklama

Související témata:
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko