Hlavní obsah

Zpočátku trnitá cesta juniorů USA skončila na MS sladkým triumfem

Ufa

Z loňského propadáku a účasti ve skupině o udržení až na samotný vrchol vedla cesta mladých hokejistů USA, kteří se v sobotu v Ufě stali potřetí v historii mistry světa. Američané přitom ani tentokrát neměli turnaj rozehraný úplně ideálně, když v posledním utkání v základní skupině museli podstoupit přímý souboj o postup do play off se Slováky.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Hokejisté USA potřetí v historii ovládli světový šampionát hráčů do dvaceti let.

Článek

Slovenský celek ale utrpěl debakl 3:9 a právě tady jako kdyby svěřenci bývalého vynikajícího obránce Phila Housleyho, jenž dovedl tým ke zlatu hned při své první účasti na juniorském MS v pozici hlavního trenéra, našel svůj klid a pohodu. Ve čtvrtfinále smetli Američané české hokejisty (7:0), v semifinále překvapivě deklasovali i zámořského rivala Kanadu (5:1) a vyzrálým a sebevědomým výkonem dokráčeli posléze ke zlatu po finálové výhře nad Švédy, přestože inkasovali jako první.

"Jsem na náš tým velmi, velmi pyšný," prohlásil osmačtyřicetiletý Housley, jenž na sobě během turnaje nedával příliš znát žádné emoce, ale po finálovém triumfu byl očividně velmi šťastný. "Zlepšovali jsme se s každým dalším zápasem. Ale myslím, že i v těch zápasech, které jsme prohráli, jsme hráli vcelku dobře," uvedl Housley pro oficiální webové stránky Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Ve finále zářil Grimaldi

Hrdinou finále se stal trochu překvapivě Rocco Grimaldi. Útočník, jenž za měsíc oslaví dvacetiny, čekal celý turnaj na zápis do střelecké listiny. Čekání ale ukončil v nejlepším možném momentu. K finálové výhře přispěl dvěma góly. "Byl jsem strašně šťastný, že mi to tam dnes napadalo. V prvním případě jsem jen střílel na bránu, ve druhém mě puk trefil do hrudi a skončil v brance," popsal Grimaldi.

Po celý turnaj byl hlavním pilířem týmu gólman John Gibson. Vysloužil si také ocenění jakožto nejužitečnější hráč šampionátu, nejlepší brankář a nechybí ani v Týmu hvězd. "Je to skvělý pocit, ale prvořadý je pro mě tým a zlatá medaile. To si budu pamatovat víc, než že jsem nejužitečnějším hráčem mistrovství," ujistil Gibson.

"To zlato bychom neměli, kdyby nebylo 'Gibbyho'. Byl po celý turnaj fenomenální a my na něho spoléhali," ocenil obránce Jacob Trouba.

Rönnberg: Američané jsou pravými šampióny

Triumf zámořského celku pouze potvrdil zlepšující se tendenci výsledků Američanů na vrcholných turnajích. "Jen to ukazuje, jak hokej ve Spojených státech roste," uvedl obránce Seth Jones. "Myslím, že tam děláme dobrou práci a jdeme dobrým směrem," dodal.

Přes smutek z finálové porážky, která hodně bolela, mohli být s vystoupením na šampionátu spokojení i Švédové, byť svou cestu za obhajobou nedotáhli do konce. I tak si ale připsali pátý cenný kov z posledních šesti MS juniorů. "Američané byli lepším týmem a zasloužili si vyhrát. Jsou těmi pravými šampiony," uvedl sportovně švédský kouč Roger Rönnberg.

"Právě teď to hodně bolí a ty pocity jsou příšerné. Snad se to postupem času za pár týdnů zlepší," doplnil švédský kapitán Filip Forsberg.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Slovensko - Česko dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko