Hlavní obsah

Zúžení mládežnických hokejových soutěži je správný krok, shodují se trenéři. Kdy ale přestat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hokejová extraliga juniorů i dorostu pro příští sezonu znatelně zredukovala počet týmů. Nejen tento krok hodnotili ve druhém ročníku fóra Kabina, které zorganizovalo vedení Českého hokeje, mládežničtí trenéři. Na zúžení soutěží se vesměs shodli, nelíbí se jim však propojení vrcholového sportu se školou ani práce s nejmladšími hokejisty. „Potřebujeme, aby ze žákovských kategorií chodili dobře připravení kluci nejen jako sportovci, ale i jako lidi. Jsme zásadním způsobem závislí, jaký materiál do týmu přijde,“ upozorňoval šéf jihlavské akademie Michal Broš.

Foto: Český hokej, Twitter

Diskuzní fórum Kabina nastiňuje problémy českého hokeje.

Článek

Počet týmů v extralize juniorů i dorostu se pro příští sezonu snížil o šest. Ligu hokejistů U20 bude hrát už pouze 14 týmů, dorosteneckou soutěž 24 celků, od ročníku 2023/2024 už jen 20 týmů.

Se zúžením elitních lig souhlasí sportovní manažer přerovské mládeže a trenér juniorů Vladimír Kočara. Nelíbí se mu však, že netuší, co se bude dít se soutěžemi v dalších letech. „Potřebuju vědět číslo týmů dopředu. Kdyby se počet v dorostenecké extralize ještě snižoval třeba na 14, dali bychom radši prostor jen hráčům z Přerova. Teď se ale pokusíme nejvyšší soutěž zachránit," podotýkal Kočara.

Jiří Šlégr bude kandidovat na post prezidenta Českého hokejeVideo: Sport.cz

Podle Davida Moravce, trenéra dorostu v Porubě a vedoucího sportovního centra mládeže, nebyli mladí hráči připraveni na tlak. „Najednou byl výsledek klíčový. Začalo se hrát defenzivně, nikdo nechtěl prohrát. Nevím, jestli zúžení je úplně správné," mínil olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa.

Jaký je ideální počet týmů v mládežnických soutěžích, nevěděl ani hlavní trenér dorostu Sparty František Ptáček. „Psychicky je pro hráče přínosnější hrát o sestup. Herně je ale určitě víc posunou ty zápasy s kvalitnějšími soupeři. Ideální je to namíchat, tedy mít nějaká utkání pod tlakem, ale také nějaká, kde se nemusejí bát udělat chybu," poznamenal bývalý obránce.

Trenér jihlavské juniorky Michal Broš si redukci počtu týmů pochvaloval. „Nesmíme však brát, že tím máme vše vyřešeno," řekl a upozornil na další problém. „Jsem rád, že v Jihlavě jsme udrželi nejvyšší juniorskou soutěž. Chtěli jsme z týmů, které spadly, získat pár elitních hokejistů, kteří by na extraligu juniorů měli. Jenže nejde to jinak než koupit si je za tabulkové odstupné. To z finančního hlediska nejde. Je potřeba, aby nejlepší hráči působili v nejlepších klubech," mínil Broš.

U mladých hráčů se mu rovněž nelíbí propojení se školními povinnostmi, v čemž podle něj například oproti Finsku velmi zaostáváme. A souhlasí s ním i Moravec. „Kluci pravidelně přicházejí o první dvě hodiny školy, protože jsou vytíženi sportovně. Ráno na trénink, pak rychle do školy a odpoledne zase trénovat. Od rána do osmi večera se nezastaví," řekl trenér porubských dorostenců.

„Všude jsou napůl a šidí buď sport, nebo školu. A nemají ani čas na odpočinek. Ani na sportovním gymnáziu hráčům moc nevycházejí vstříc, mají stejně hodin jako na ostatních školách. Měla by přijít změna," dodal Moravec.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články