Hlavní obsah

Rázný zásah? Hokejová federace zvažuje vyřazení týmu z olympiády, náhradník je jasný

Curych

Byla by to asi velká a neobvyklá rána pro pořadatelskou zemi. Ale na druhou stranu to může zamezit ostudným scénám a výsledkům. Olympijský turnaj v Pekingu se možná nakonec bude hrát bez hokejistů domácí Číny. Ta má sice účast automaticky jistou, ale vyřazení z důvodů slabé výkonnosti připustil nový šéf Mezinárodní hokejové federace Luc Tardif.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český forvard Dominik Kubalík (vpravo) bojuje o puk s Magnusem Henriksenem z Norska. Právě Norové by se mohli posunout na ZOH. Ilustrační foto.

Článek

"Sledovat, jak nějaký tým prohrává 0:15, nikomu neprospěje. Ani Číně, ani hokeji," řekl agentuře AFP Tardif, který byl v sobotu zvolen nástupcem Reného Fasela, jenž vedl federaci 27 let.

Číňané, kterým ve světovém žebříčku patří 32. místo, mají hrát ve skupině A s Kanadou, USA a Německem. Od roku 2019 však neabsolvovali žádný zápas. Skončila i doba, kdy se část čínské reprezentace připravovala na hry v rámci účasti ve třetí nejvyšší české soutěži. "Pokud to Čína nezvládne, potřebujeme mít plán B," uvedl Tardif.

A ten existuje. V turnaji by mohli Číňany na základě postavení v žebříčku nahradit Norové. Rozhodnout se má do konce října.

Měla by podle vás být Čína vyřazena z olympijského turnaje hokejistů v Pekingu?
Ne, účast je vždy právem pořadatelů
63,5 %
Ne, ale příště by měla být stanovena hranice v žebříčku
5,3 %
Ano, lze zjevně očekávat, že účast Číny znehodnotí turnaj
31,2 %
Celkem hlasovalo 33126 čtenářů.

Reklama

Související témata: